В Україні різко зменшився попит на кредити. В умовах нестабільної ситуації, спровокованої карантином через пандемію і недовірою до банків, українці припинили брати гроші в борг.

Про це повідомляє прес-служба НБУ за статистикою першого кварталу 2020 року, заявляючи, що зараз рівень попиту на кредитування — найнижчий за останні 5 років. Аналітики Нацбанку впевнені, що ця тенденція продовжиться і надалі.

кредити
кредити

За даними регулятора, найнижчий попит фіксується на кредити в іноземній валюті. При цьому на тлі падіння всіх видів кредитування незначно виріс попит на короткочасні т. н. "швидкі позики". А от запити на реструктуризацію старих боргів також дещо зросли.

Експерти називають кілька причин, чому це відбувається. Це і нестабільність економічної системи, і очікування зниження облікової ставки, обіцяного Зеленським, і недовіра до банків і зменшення витрат на товари тривалого використання (автомобілі, нерухомість тощо), і скупка іноземної валюти, ну і, зрозуміло, карантин і все, що з ним пов'язано.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення 60-й День народження - не привід радіти: в Україні пенсіонерам повідомили погану новину Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

Кредит, фото liga.net
Кредит, фото liga.net

Плюс до всього, багато українців ще не відійшли від "кредитного буму" 2006-2008 років. Чим все закінчилося — всі пам'ятають. А деякі до цих пір віддають взяті тоді кредити.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Нацбанк спрогнозував шалений стрибок інфляції в Україні. Інфляція може прискоритися вже до кінця цього року.

Як повідомляв портал Знай.ua, українцям ускладнять правила грошових переказів - звіт з податкової та довідка про зарплату.

Також Знай.ua писав, що ВВП України у 2020 році скоротиться на 4-9% в залежності від тривалості карантину, прогнозують експерти. Спеціаліст змоделював два сценарії розвитку ситуації за умови поширення коронавірусу.