Коли Верховна Рада ухвалила закон про розширення мобілізаційного переліку, багато українців втратили право на відстрочку від служби. Зокрема, ті, хто має родичів з інвалідністю.

Однак це не означає, що відстрочку втрачено назавжди, її просто потрібно підтвердити. Варто зазначити, що після ухвалення закону від мобілізації звільнені тільки ті чоловіки, в сім'ях яких немає інших людей, здатних піклуватися про особу з інвалідністю.

Довідка щодо інвалідності. Фото: Youtube
Довідка щодо інвалідності. Фото: Youtube

Для початку варто розібратися, хто повинен утримувати особу з інвалідністю:
  • Чоловік/дружина за умови, що дружина/чоловік потребує матеріальної допомоги, а другий з подружжя може надавати матеріальну допомогу.
  • Батьки - повнолітня син або донька за умови, що один з них є непрацездатним і потребує матеріальної допомоги, а батьки можуть надавати таку матеріальну допомогу.
  • Син і донька виключно за умови, що батьки непрацездатні та потребують матеріальної допомоги.
  • Онуки та правнуки, якщо родичі потребують матеріальної допомоги і якщо в них немає інших, які могли б подбати.
  • Брати та сестри – за умови, що один з них потребує матеріальної допомоги, а інші не можуть цього надати.
  • Падчерка, пасинок за умови, що мачуха, вітчим потребують матеріальної допомоги і якщо вони надавали падчериці, пасинкову систематичну матеріальну допомогу не менше п'яти років.
  • Особа, яка проживала з особою з інвалідністю однією сім'єю до досягнення повноліття при проживанні не менше п'яти років, та за умови, що ця особа може надавати матеріальну допомогу.

Підтвердити догляд чи утримання родичом із інвалідністю досить просто. Для цього потрібні всі медичні документи, що підтверджують стан здоров'я вашого родича, а також ті, що підтверджують сімейний стан.

Підписання документів. Фото: Youtube
Підписання документів. Фото: Youtube

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Крім того, може знадобитися довідка від лікаря, яка засвідчує вашу здатність надавати догляд за родичем з інвалідністю, а також соціальна карта інваліда у випадку, якщо родич має визнаний статус.

Коли всі документи будуть на руках, потрібно звернутися до місцевого органу соціального захисту населення чи відділення ПФУ, де вам нададуть усю інформацію та подадуть документи для підтвердження догляду за родичем з інвалідністю.

Нагадаємо, можуть призвати вже в липні: адвокат назвав, хто може отримати повістку повторно