У суботу, 15 липня, відзначається стародавнє українське свято Берегіні.

Він присвячений матері-прародительці всього живого, котра стала праобразом для символу України тризубця.

Символом цього свята є береза, якій цього дня надають особливу шану. Так, за давнім повір'ям це дерево здатне вберегти будинок від нечистої сили, тому на Берегині дівчата йшли до берез і просили у них захисту, благополуччя та щасливого кохання.

За допомогою берези також можна приворожити коханого. Потрібно взяти маленьку гілочку та покласти на поріг, а коли хлопець переступить через неї, негайно підібрати та сховати. Над гілочкою варто було сказати спеціальну змову: "Як цей прут сохне, так нехай і він (називалося ім'я юнака) від любові до мене сохне" .

Популярні новини зараз
Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати
Показати ще

З приходом християнства цього дня почали почитати Богородицю, тому існувала заборона на фізичну працю

Приказки та прикмети:

- Жовте листя з'явилося на деревах - осінь та зима будуть ранніми.
- У лісі до Фотію з'явилося багато ягід – зима буде морозною.
- Сазан хлюпається - до хорошої погоди.
- Жінки, що народилися 15 липня, стають хорошими матерями і дружинами, а чоловіки мають упертість і витривалість. Дерево покровитель - в'яз.

  • У мурашниках відкриті ходи до вітру, а от якщо вдень мурах не видно, то буде дощ.
  • Крилаті мурахи роєм у повітрі кружляють – до зливи.
  • День вважається особливо вдалим для завершення будь-яких справ, а ось робити великі покупки 15 липня не варто, тому що вони не принесуть вам радості.