У церковному календарі день присвячується пам'яті мучеників Мокія та Марка, які жили в 4 столітті в одній із областей Римської імперії.

Інші назви свята: "Стожари", "Маків день", "Мокій та Демід". Цей день вважався на Русі нещасливим, тому в народі радили не розпочинати жодних нових справ 16 липня та взагалі виявляти у всьому підвищену обережність.

Маковим цей день називали, бо є традиція збирати перший мак. Це потрібно робити жінкам і в жодному разі не брати із собою дітей. Тому що є повір'я, що мак може висмоктати кров. Щоб цього не сталося, перед виходом із дому, треба випити святої води і тричі прочитати «Отче наш». Мак треба збирати швидко, тихо, не привертати увагу себе. У наших предків було повір'я, що маки зростають на полях битви і є кров'ю померлих воїнів. Тому, коли повертатиметеся з поля, обов'язково треба помолитися за упокій душ загиблих.

Популярні новини зараз
З 11 червня змінюються правила виїзду закордон: що чекає на українців Гороскоп на червень-2024 для всіх знаків Зодіаку: можливість Овнів, приємні події Близнюків та прохання Риб Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни З 1 червня військовозобов’язаних чекають важливі зміни: що треба знати
Показати ще

Цей мак можна застосовувати в кулінарії, медицині та магії. Його треба насипати поруч із вхідними дверима та вікнами, щоб нечиста сила не забралася до оселі, а заснула по дорозі. Дикий мак (насіння) можна носити як оберіг від нещасть. А якщо покласти його у взуття молодят, то відьми не зможуть їм нашкодити. Є повір'я, що поки відьма не перерахує всі макові зернятка, вона не може нашкодити. Також мак є символом багатства, його кладуть у пиріжки та дають чоловікам. Але самотнім жінкам також можна з'їсти пиріжок. Дають його годувальнику сім'ї.

Стожарами називали не лише зірки, а й високі кілки, поряд із якими насипані стоги. Тому сьогодні ставлять сінні стоги, а останній треба розкидати по луках.

Для молодих дівчат є цікава прикмета. Якщо хлопець не відповідає взаємністю, потрібно сплести вінок із маків та повісити на дерево біля його будинку. Варто йому глянути на вінок, одразу полюбить.

Можна ще зробити кілька амулетів із маку:

  • Амулет для віщих снів: Видаліть з висушеної макової коробочки насіння, покладіть туди жовтий папірець з питанням, що Вас хвилює. залиште коробочку на ніч біля узголів'я. Вночі вас відвідають пророчі сни.
  • Амулет для багатства: носіть з собою висушену коробочку з насінням, щоб насіння не розгубилося загорніть коробочку в жовтий папірець.
  • Амулет для багатства в будинку: насіння з 7 коробочок помістити в фіолетову скриньку (коробочку, конверт) і помістити будинки на південному сході або в дальньому лівому кутку від входу в квартиру.

Гроші. Фото: скрін youtube
Гроші. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 16 липня

Це дуже нещасливий день, принаймні так вважали наші предки. Він може завдати лише збитків і втрат, тому його варто просто перечекати, нічого не робити, нового нічого не починати, і бути дуже обережними. Добре підійде він лише для тих, хто пов'язаний із законом та справедливістю. Краще сьогодні не вирушати у поїздки, не пити алкоголь та ліки. Якщо у цей день ще прийнято і збирати мак, то при цьому справі не можна розмовляти і траплятися комусь на очі.

Нагадаємо, що під Москвою окупанти, яких відправляють воювати проти українців, влаштували масову бійку: є 200-ті.

Раніше ми повідомляли, що 91-річна бабуся зворушила людей на концерті Kozak System: "Не могла дочекатися тієї хвилини".