У церковному календарі це день вшанування пам'яті преподобної Єфросинії, у світі Євдокії. Інші назви свята: "Єфросинья", "Євдокія", "Фома", "Купальниця".

У народі в цей день говорили: "Серпи ладять. Пора прийшла в поле спину гнути, кланятися жита". Скрізь у селах дзвеніли ковадла, селяни готували серпи до жнив, точили коси.

З ранку наші предки виходили в поле, загорнувши серпи в рушники та співали пісні. Сьогодні краще веселитися, а не засмучуватися. Перший сніп за традицією потрібно перев'язати рушником та освятити у храмі. Після цього його ставлять у головному кутку будинку та зберігають до Покрови. Потім пригощають їм худобу.

Жінками треба було сплести з перших колосків пояс. Їм потім підв'язувалися і казали: "Жито цілий рік простояло, не втомилося, нехай і моя спина не втомлюється, працювати дає" . Наприкінці робочого дня потай від оточуючих треба покататися по ниві і проговорити "Нивушка, дай силу" . Так ви станете набагато сильнішим і зможете відновити здоров'я.

Популярні новини зараз
Школярам встановлять нові правила відвідування уроків: за що суворо каратимуть Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК Українцям запропонували перейти на новий тариф: зменшить рахунки за світло "Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024
Показати ще

Здоровий сон. Фото: Youtube
Здоровий сон. Фото: Youtube

Ще в цей день саме встигає чорниця, ягоди зазвичай збирали дівчата. Є звичай із цього приводу – треба кинути ягідки в подругу та побажати щастя та удачі. Її побажання одразу мають здійснитися. Не варто проходити повз дуби, посидіть перед ним, так можна вилікуватися від будь-яких хвороб.

Пастухам бажано сьогодні не підходити до коров, вважається, що якщо корова сьогодні обнюхає когось, то це буде вірний знак, що скоро прийде серйозна хвороба. Якщо сьогодні зібрати дубові віники, то вони матимуть цілющу силу. Будинок теж можна обкурити димом дубового листя, тоді в ньому не буде пожежі.

Що не можна робити 20 липня

Сьогодні не можна купатися, тому що вас потягне водяний під воду. Краще не підходити до корів. Якщо вона вас обнюхає, то швидше за все ви скоро занедужаєте. Не варто сьогодні засмучуватися з приводу, день створений для веселощів і пісень.

сумний настрій
сумний настрій

Нагадаємо, що проїзд для киян може стати безкоштовним: у КМДА розповіли, коли скасують квитки.

Раніше ми повідомляли, що українцям можуть залишити для відпочинку лише один день на тиждень: кого торкнуться зміни.