Всім відомо, що серпень приймає всі три Спаси, присвячені нашому Спасителю Ісусу — Яблучний, Медовий та Горіховий.

Всі ці свята мають досить "смачну" назву, і протягом кожного з них вшановується пам'ять нашого Господа, освячуються однойменні продукти та накривається пишний стіл.

Церква, фото: Facebook
Церква, фото: Facebook

З 1 вересня 2023 року Україна переходить на святкування церковних свят за новим календарем. Але в 2023 році всі Спаси ми все ще святкуватимемо по-старому. Є:

  • Медовий Спас (Маковія) – 14 серпня 2023 року;
  • Яблучний Спас – 19 серпня 2023;
  • Горіховий Спас – 29 серпня 2023 року.

Починаючи з 2024 року всі ці дати будуть змінені. До цього слід підготуватися заздалегідь. Так, Медовий Спас святкуватимемо 1 серпня 2024 року, Яблучний Спас 6 серпня 2024 року, Горіховий Спас 16 серпня 2024 року.

Популярні новини зараз
У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами
Показати ще

Давайте ж детальніше розберемо всі 3 свята, щоб готуватися вже зараз.

Яблучний Спас: коли буде, традиції та історія, скрін - YouTube
Яблучний Спас: коли буде, традиції та історія, скрін - YouTube

Перший Спас — Медовий — востаннє, як і два інші, 2023 року відзначатиметься 14 серпня. Яблучний Спас - 19 числа, в день Преображення Господнього. А Горіховий наприкінці місяця, 29.08. Всі вони приурочені до трьох свят — Маковей, Медове свято (коли вшановують три важливі святині, що включають Животворящий Хрест Господній, ікону Володимирської Божої Матері та образ Спасителя). Медовий Спас починає збирання та освячення меду віруючими.

Церква, фото: Пцу Facebook
Церква, фото: Пцу Facebook

Другий, Яблучний Спас — Преображення Господнє, коли за традиціями заборонено було їсти яблука. Зараз готуються різні страви з яблук, а також освітлюються фрукти та починається збирання врожаю.

І насамкінець — Хлібний, Горіховий Спас, присвячений перенесенню нерукотворного образу Господа Бога до Константинополя, коли дозволено народні гуляння, ярмарки. І традиційно печуть хліб, млинці та пироги.

Церква, скріншот: Youtube
Церква, скріншот: Youtube

Нагадаємо, що з наступного року переходимо на новий календар: коли українці святкуватимуть три Спаси – Медовий, Яблучний та Горіховий.

Раніше ми повідомляли про молитву Пресвятої Богородиці про щастя в сім'ї: "Ми прославлятимемо і дякуватимемо Богу...".