У листопаді минулого року Міноборони сплатило майже 1,4 млрд гривень за постачання великої партії мінометних снарядів 120 мм і 82 мм, однак до цього часу, наші захисники так ї і не отримали жодної одиниці.

ЗСУ. Фото: скрін youtube
ЗСУ. Фото: скрін youtube

Компанія, з якою уклали угоду, раніше зірвала контракт на поставку стрілецької зброї для МВС на 5 мільйонів гривень.

Про це повідомляють журналісти "Української правди".

Сума угоди на поставку снарядів склала майже 1,4 мільярда гривень (за курсом долара на той час майже 38 мільйонів доларів).

Популярні новини зараз
"Мені пощастило, що в мене є гроші": як ухилянтам вдається оминати масштаби мобілізації Дівчинку відвезли до лікарні з власного похорону: родичі прийшли попрощатися, а вона стиснула їхні руки Опалення буде гіршим: українцям краще зробити це швидше Чоловіків знову кличуть до ТЦК: треба заново пройти процедури
Показати ще

Журналісти видання зазначають, що за кілька днів після підписання договору міністр оборони Олексій Резніков дає добро на здійснення передоплати за контрактом – майже 100% суми угоди.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Однак, станом на липень, наші воїни не отримали жодної міни за цим контрактом.

Перші поставки снарядів мали відбутися у грудні 2022 року, а в лютому 2023 року завершитись.

Однак перша ж поставка була зірвана, і у Міноборони почали з'ясовувати уч ому справа.

Виявилося, що фірма з якою підписали контракт - "Львівський арсенал" мала експортну ліцензію від фірми-постачальника з однієї країни Європейського Союзу, проте мін у цій країні не було, а снаряди знаходилися на складах у третій країні.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

"Але ні "Львівський арсенал", ні його контрагент (!) не отримали експортних ліцензій цієї третьої країни до того, як узяти гроші Міноборони", — пише видання

Журналісти розповідають, що на ринку озброєння, перераховують кошти тільки після того, як Міноборони отримує від постачальника усі експортні ліцензії.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Як "Львівський арсенал" отримав контракт на постачання зброї?

Журналісти видання провели розслідування, та з'ясували, що до осені 2022 року, фірма ні разу не була постачальником озброєння.

Засновник "Львівського арсеналу" – Юрій Збітнєв, який у 1990 році став одним із наймолодших депутатів Верховної Ради ще УРСР, однак пішов із політичної арени, після сходження зірки Віктора Медведчука за часів Кучми.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

В Уряді також не можуть пояснити, як маловідома фірма легко стала контрагентом масштабного контракту на постачання зброї.

"Щоб отримати дозвіл від уряду на імпорт зброї, треба було зібрати та подати на перевірку піввагона документів, показати обороти грошей, старі угоди тощо. Що показував цей "Арсенал" — важко зрозуміти", — сказав один зі співрозмовників "УП".

Однак навіть при тому, що компанія особливо не згадувалась у інфопросторі, вона все ж до цього часу встигла втрапити в скандал.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

"Єдиний раз до нинішньої ситуації компанія з'являлась у публічному просторі, коли зірвала контракт із головним виробником стрілецької зброї для МВС, підприємством "Форт", і кілька років судилась за 5 мільйонів гривень"-зазначають у виданні.

Що тепер буде з грошима і чи будуть міни?

Після зриву першої поставки у грудні минулого року, Міноборони почало тиснути на фірму листами та вимогами сплатити штраф, а вже у березні 2023 року подало позов до Господарського суду Києва з вимогою стягнути з "Львівського арсеналу" передоплату та пеню на загальну суму 1,53 мільярда гривень.

ЗСУ. Фото Генштаб
ЗСУ. Фото Генштаб

Міноборони також просило суд заарештувати рахунки та інші активи компанії, але спочатку отримало відмову. Трохи згодом все ж вдалося заарештувати гроші на рахунках "Арсеналу".

Журналісти "УП" розповідають, що львівська фірма встигла передати своєму європейському контрагенту невелику частину грошей, тому майже мільярд гривень зараз заблоковані на рахунках.

українські військові ЗСУ
українські військові ЗСУ

Нещодавно внаслідок тиску силового відомства, "Львівський арсенал" все ж таки зміг отримати експортні ліцензії та збирається почати поставки за контрактом.

Однак, наші бійці втратили більше 7 місяців на фронті без необхідної для боротьби з ворогом зброї.

Як повідомляв "Знай.ua" міноборони витратило 33,3 млрд грн на зброю та забезпечення ЗСУ, але їх так і не отримали: "Прострочена заборгованість".

Також "Знай.ua" інформував, "жадібне корупційне створіння": військовий не стримався щодо Кличка після чергового затоплення Києва.