У цей день вшановується пам'ять святого Євдокима Каппадокіянина - покровителя будинку і сім'ї.

Інші назви свята: "Євдоким", "Євдокимове заговіння", "Замовляння борони". 13 серпня треба було обов'язково заговорити борону, щоб при польових роботах не зламалися зубці, не стала вона намертво посеред поля.

За традицією цього дня було заговіння, тобто останній день перед Успенським постом, який триватиме до 27 серпня. Цей день слід провести весело, красиво одягатися, співати, вбиратися. Адже в піст потрібно поводитися стримано, а скоро буде весільний період, коли можна знайти свою половинку. Євдокія вважають сімейним покровителем. Сьогодні можете звернутися з молитвою, щоб захистив сім'ю від розпаду, попросіть про здоров'я всіх рідних і про вірність чоловіка.

Жінкам треба піти у храм, поставити свічки за здоров'я рідним, а велику свічку запалити за упокій мертвих родичів. Потім слід відвідати могили батьків, дідів, покласти на кожну шматочок пирога.

Популярні новини зараз
Доведеться перебиватися з хліба на воду: яку пенсію дадуть при зарплаті 8000 грн Українцям у Німеччині роздадуть гроші: скільки отримають біженці Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони
Показати ще

Ще сьогодні був звичай боронити борону, щоби при польових роботах не ламалися зубці. Є прикмета, що якщо сьогодні добре працювати, то взимку голодувати не будеш.

Але в цей день треба бути дуже обережними, бо є дуже велика ймовірність, що можуть зробити найстрашніший пристріт. Однак від пристріту можна себе вберегти. Треба взяти вранці червону вовняну нитку, тричі обгорнути нею навколо зап'ястя. Потім нитку треба вмочити у святій воді і обернути навколо руки знову зі словами:

"Червона нитка, захисти, пристріт глазливий від мене відведи. У воді святої ти побувала, силу в себе її увібрала, зі мною нею поділися, від злого ока я захистись. Амінь".

З цією ниточкою треба ходити добу та не знімати. Вранці її спалюють у печі.

Що не можна робити 13 серпня

Сьогодні – день, коли насилають найстрашніші порчі. Не сваріться ні з ким, не підбирайте речі, не беріть нічого у незнайомців та не давайте нічого зі свого будинку. Особливо обережні будьте на перехрестях.

Порча, скріншот: YouTube
Порча, скріншот: YouTube

Нагадаємо, що Медовий врятував не за горами: правила та традиції свята.

Раніше ми повідомляли про Успенський пост-2023: головні правила на 2 тижні серпня, яких потрібно дотримуватися кожного християнина.

Також стало відомо, чи зміниться дати Спасів у 2023 році: Яблучний, Медовий та Горіховий та їх традиції.