Напевно, кожен з нас хоч раз у своєму житті натикався на непрофесійного лікаря.

Тому в цій статті зібрано 8 простих фраз, які допоможуть вам не потрапити в пастку дурного або нетактовного недофахівця. Якщо на прийомі почуєте щось із цього, зробіть висновки і пошукайте іншого фахівця.

"Не повинно у вас тут боліти!"

Біль потрібний, щоб дати сигнал про небезпеку: "Гей, ось тут непорядок, зверни увагу!". Якби не було болю, ми б лізли у вогонь і отримували опіки, ламали кінцівки і, не звертаючи уваги, бігли б далі — не болить же.

Фахівець розповідає: "Зі словами лікарів "не повинно боліти" я стикалася три рази (стоматолог, гінеколог, флеболог), і всі троє були неправі - це показали обстеження, призначені іншими фахівцями. Були запальні процеси, виявити які було не складно на УЗД та рентгені”.

Популярні новини зараз
Залишилися тижні: в Україні пенсіонерам збільшать виплати поза графіком індексації Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Оновлення даних через додаток "Резерв+": повна інструкція ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить
Показати ще

"А ви похрещений?"

Будь-яка фраза, яка переводить розмову в антинаукову площину, — дивний поворот у розмові з лікарем. "А шлюб-то у вас вінчаний?" “А дитину ви хрестили? Ні? Ось вона у вас і хворіє”. “А по гороскопу ви хто, Рак? Горло у Раків — слабке місце…” Зараз цього все менше, незважаючи на всі “Битви екстрасенсів”, а от у дев'яності це мракобісся було досить поширене серед лікарів, і приклади взяті з особистої практики спілкування з гінекологом у жіночій консультації та педіатром у районній поліклініці. Навіть якщо ви самі — людина віруюча чи співчуваюча, пам'ятайте, що для лікаря, коли він на роботі, існує лише доказова медицина: методи діагностики та лікування, що підтвердили свою ефективність.

Інфекційна лікарня. Фото: скриншот Youtube
Інфекційна лікарня. Фото: скриншот Youtube

"Це у вас від погоди"

Норма - це коли пацієнт скаржиться на метеозалежність, а лікар слухає, але призначає обстеження. Запаморочення, млявість, підвищений чи знижений тиск, болі в суглобах дійсно іноді проявляються за певної погоди. Погода — не причина нездужання, а умова, при якій може проявлятися той чи інший симптом. Ненормально, коли ви скаржитесь на сильний головний біль, а лікар дивиться у вікно і каже: “Хто може витримати такі перепади температури? Ідіть додому, випийте щось від тиску і полежте". До речі, ось це "щось від тиску" - теж ознака некомпетентності. Препарати від тиску підбираються тільки після тривалого спостереження та обстеження.

"Це у вас від відсутності статевого життя"

Невідомо, чи це чують від лікарів чоловіки, а от жінки — постійно. Звідси, зокрема, і жіноче “аби був” — для здоров'я корисно. Так, гормональний фон може змінюватися в залежності від відсутності чи наявності статевого життя, але далеко не тільки від цього і не так сильно. Найчастіше причиною гінекологічних захворювань бувають інфекції, зайва вага, неправильний спосіб життя (не статевий), погана особиста гігієна, спадкова схильність. Найстрашніше, якщо жінці рекомендують незахищений секс: чоловіче, мовляв, сім'я омолодить і оздоровить, а щоб не завагітніти, — ну, таблетки призначимо.

"Ми вас перевіримо на унікальному приладі, який визначить усі хвороби"

Таких "приладів", що мають псевдонаукову назву та опис механізму дії, досить багато. Найвідоміші - біорезонансний прилад, прилад Фолля, але не виключено, що шахраї будуть винаходити все нові й нові: вам водять по руці або тілу датчиком, кріплять до голови електроди, вся ця справа підключена до комп'ютера, який видає графіки, діаграми, знімки та фото. Завдання цих методів - залякати "клієнта", призначити лікування дорогими БАДами і викачати якнайбільше грошей.

"А ось є ще така гіпотеза"

Лікар розповідає у всіх подробицях, що є різні версії походження вашої хвороби, креслить схеми та сипле науковими термінами, напираючи на різні варіанти етіології. У результаті ви йдете ні з чим - добре, якщо з направленням до спеціалізованого медичного закладу. Як правило, пацієнт залишається заплутаним, заляканим і не зрозумівшим: а що робити? За всієї вченості лікар повинен видати тільки те, що стосується вашого діагнозу, а ще краще — лікування.

"Це у вас психосоматичне"

Модна фраза раніше звучала так: "Це у вас від нервів", але малась на увазі саме психосоматика. Офіційна медицина не заперечує, що причиною захворювання частково може бути психологічний фактор, але шукати причини захворювань "у голові" можуть тільки адепти альтернативної медицини, такий підхід призводить до несвоєчасного призначення аналізів та інших досліджень, неправильної чи пізньої постановки діагнозу. Наука вивчила вплив психологічних факторів на виникнення бронхіальної астми, синдрому подразненого кишечника, есенціальної артеріальної гіпертензії, деяких видів вегетативних розладів (наприклад, панічних атак). Але — звалювати все на стрес та особисті якості компетентний лікар не буде.

"А навіщо вам це знати?"

Зворотна ситуація: лікар нічого вам не каже, хоча розуміння того, що з вами відбувається і що збираються робити, потрібне. Неприпустимо, коли з вами роблять якусь маніпуляцію (наприклад, роблять ін'єкцію), не розкривши назву препарату (“А хіба це вам щось каже?”). Може, й скаже: доросла людина, швидше за все, знає, на що в неї алергія. “Мовчанка” підриває довіру до лікаря та викликає нерозуміння: що робити після лікування, як відповідати на запитання інших лікарів.

Нагадаємо, що українцям показали, як під час війни не отримати величезних боргів по комуналці: готуйте паспорт.

Раніше ми повідомляли, як врятувати серце від хвороб: овочі, що знижують холестерин.