Не всі чоловіки, які є військовозобов'язаними, прагнуть до армії, щоб захищати державу від російської агресії. В Україні продовжується дія військового стану, а також триває загальна мобілізація.

Голова "Адвокатського об'єднання Кравець та партнери", юрист і адвокат Ростислав Кравець пояснив, чи можна в Україні відмовитися від мобілізації та які наслідки за це чекають громадянина.

TЦK, скріншот: YouTube
TЦK, скріншот: YouTube

Відмова від мобілізації

Якщо людина не має відстрочки від мобілізації чи звільнення від військової служби, то за законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", вона не має права відмовитися від проходження військової служби та мобілізації, каже Кравець.

"Звичайно, у нас не рабська країна, людина може відмовитися (від мобілізації, - ред.), але за це нестиме відповідальність як за ухилення від мобілізації", - каже адвокат.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Українці з вересня зможуть їздити транспортом безкоштовно: в КМДА це підтвердили Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити
Показати ще

Візит до ТЦК, скріншот: YouTube
Візит до ТЦК, скріншот: YouTube

Які наслідки відмови від мобілізації

Якщо людина після вручення повістки без поважної причини, до якої можна віднести, наприклад, хворобу, не з'явилася до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), то на неї в рамках адміністративної відповідальності буде накладено штраф.

Для тих, хто систематично ухиляється від мобілізації, передбачена кримінальна відповідальність строком від 3 до 5 років.

Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube
Співробітники ТЦК. Фото: скрін youtube

"Але для того, щоб притягти людину до відповідальності, правоохоронцям потрібно довести факт ухилення. Мають бути докази, що людина отримала повістку. Зазвичай люди в суді підтверджують той факт, що вони не хочуть воювати, відмовляються від військової служби, про що свідчать відповідні вироки. Має бути явно доведено ухилення. Це не той випадок, коли людині кинули повістку за адресою, де вона не живе 20 років, і вважають, що це ухилення. Ні, ухиленням буде лише факт, коли людині особисто було вручено цю повістку", — пояснює Кравець.

На його думку, щоб правоохоронці мали достатньо підстав для порушення кримінальної справи, потрібно мінімум три зафіксовані факти ухилення від мобілізації.

"Якщо неявка в ТЦК і СП повторюватиметься протягом кількох разів, коли не просто покинули повістку і людина не з'явилася, а їй під особистий підпис вручили повістку, то, звичайно, у цьому випадку може бути кримінальна відповідальність. Загалом три рази має бути доведено, що людина справді отримала повістку і справді не з'явилася", - додає Кравець.

Нагадаємо, мобілізація непридатних до служби: у ТЦК розповіли, коли це можливо.

Раніше повідомлялося, коли українцям можуть скасувати бронювання від мобілізації: є 16 випадків.

Також, на Сумщині хочуть мобілізувати інваліда з дитинства: ВВК визнала придатним, незважаючи на відсутність кисті руки та зору.