Ще восени минулого року стало відомо, що компанія газовидобувника Миколи Злочевського, якого розшукували за низкою кримінальних справ, через компанію ТОВ «Системойлінженерінг» придбала майже за безцінь будинок на вул. Ольгинській у центрі Києва – колишній головний офіс збанкрутілого банку «Аркада». Придбання відбулося за конкурсом Фонду гарантування вкладів.

Тоді за ринкової ціни комерційного квадрата від $3,5 тис, Злочевський, попиваючи сік в ОАЕ, отримав офісну будівлю на 14 тис кв м поряд з Офісом президента, Кабміном та входом у метро за 351 млн грн (тобто по $700 за кв метр).

Будівля, яку придбав Злочевський, скріншот: YouTube
Будівля, яку придбав Злочевський, скріншот: YouTube

Про це, а також про те, як дочки бізнесмена знову збирають бізнес свого батька, пише Telegram-канал "Все ходы записаны".

Микола Злочевський, фото burisma
Микола Злочевський, фото burisma

Популярні новини зараз
Українці зможуть отримати грошову компенсацію: кому слід звернутися до відділення "Ощадбанку" Стосується всіх власників газових лічильників: "Газмережі" терміново попередили споживачів Гарчать та кусають оточуючих: серед підлітків шириться дивна субкультура Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Відомо, що компанія «Системойлінженерінг» належить кіпрському офшору Diloretio Holdings, який належить двом іншим кіпрським офшорам Serminaria Limited та Glasimo Limited. Останні Злочевський переоформив на своїх дочок – Ганну Злочевську та Карину Злочевську.

Микола Злочевський, фото: Facebook
Микола Злочевський, фото: Facebook

Дочки Миколи Злочевського збирали газову імперію батька ще кілька років тому. Так, 17 вересня 2021 року Антимонопольний комітет України дозволив ТОВ «Промислова компанія «Газвидобування», записаному на Ганну та Карину Злочевських, сконцентрувати понад 50% у ПП «ТД Атланта Плюс».

Публікація "Всі ходи записані", скріншот: Telegram
Публікація "Всі ходи записані", скріншот: Telegram

Підприємство володіє спецдозволом на надрокористування на Загорівській нафтогазовій площі (Волинська область) площею 77 кв м. Документ ЧП купило у грудні 2015 року за 475 тис грн.

У тому ж 2021 році Злочевський ще й змусив дочок займатися поглинанням інших активів з орбіти його компанії Burisma, яка щорічно викачує з українських надр близько 1 млрд. кубометрів газу.

При цьому Антимонопольний комітет тоді не помічав ні історії компаній, що поглинаються, ні прізвищ їх власників. Так АМКУ дозволив ТОВ «Промислова компанія «Газвидобування» (належить кіпрському офшору Diloretio Holdings Ltd, записаному на Ганну та Карину Злочевських) поглинути ТОВ «Техногазиндустрія», яке має спецдозволи на користування Осколонівської, Кряківської та Східно-Верґунської нафт.

У Злочевського сподівалися, що шляхом низки перепродажів прав на спецдозволи вони отримають більше перспектив у суді, якщо РНБО вирішить їх забрати, як отримані на позаконкурсній основі.

Проте вже в перших числах жовтня 2023 року ВАКС затвердив угоду про визнання провини з колишнім першим заступником начальника столичної податкової служби Миколою Ілляшенком, який звинувачувався в передачі голові Спеціалізованої прокуратури Назару Холодницькому хабара в $6 млн від власника газодобувника Burysma Миколи $1 млн.

Як і у випадку з іншими фігурантами (Олена Мазурова, Андрій Кіча, Злочевський), суд затвердив угоду, призначивши умовний термін із зобов'язанням перерахувати гроші (для Ілляшенка це 50 млн грн) на проект державного фонду United 24 Армія дронів.

Є ще одна деталь до історії про хабар Миколи Злочевського, що завершилася. Kyiv Food Market, де любив робити великі прес-марафони президент Володимир Зеленський, тепер стоїть на землі, яка знаходиться в оренді у родини Злочевського.

Земельні ділянки колишнього заводу «Арсенал» взяті в оренду у держави ТОВ «УКЕМОТІ», а це підприємство з травня знаходиться у власності інвестфонду «Родоліт» старшої дочки власника газодобувника Burisma Карини Злочевської.

Публікація "Всі ходи записані", скріншот: Telegram
Публікація "Всі ходи записані", скріншот: Telegram

Нагадаємо, щоб ніхто не дізнався, чим закінчилася справа про "рекордний хабар": вирок ВАКС за згодою Злочевського засекретили.

Раніше повідомлялося, "Тероборона Відня" отримала вирок: Олег Бахмантюк програв НБУ 1,8 млрд грн.

Також, "Зборище" ОПЗЖ у Монако збереться на розпилювання грантів: серед запрошених проросійські корупціонери та відомі українські спортсмени.