Про це вона розповіла на каналі «Знай.ua».

«В Україні почастішали випадки отримання повісток призовниками через Viber. Тим паче, ТЦК почали виписувати штрафи за ігнорування повісток у месенджері. Адвокат Володимир Крекотень розповів, чи це законно, чи можна взагалі так робити. Відповідь вас дуже здивує», - зазначає Катерина Котенкова.

За словами журналістки, штраф за таке порушення виписують у розмірі 5100 гривень, але правозахисник закликає не панікувати, він роз’яснив, як громадяни можуть захистити свої права у суді і навіть навів приклад реальної судової справи.

Як вона розповідає, ТЦК відправив повістку через Viber одному чоловікові, той не з’явився у вказаний час у потрібному місці і йому виписали штраф у розмірі 5100 гривень, після чого українець подав позов до суду. Дії працівників військкомата, продовжує журналістка, назвали незаконними, незважаючи на те, що вони наполягали на своїй правоті, штраф анулювали, адже постанову про адміністративне порушення винесли з порушенням закону, а справу закрили.

«Адвокат закликає всіх громадян не боятися захищати свої права у суді, адже на основі подібних постанов людей називають ухилянтами і вносять їхні персональні дані до баз боржників, що є порушенням цивільних прав. Повістка, відправлена на електронну пошту, у месенджери, за законом не вважається дійсною, адже її видача ніяк не відрегульована у законодавстві, і незрозуміло також, як фіксувати факт прочитання повістки у Viber, адже факт відправки нічого не гарантує», - пояснює Катерина Котенкова.

Популярні новини зараз
Нацкомісія планує переглянути ще один тариф: з 1 липня будуть нові ціни "Нафтогаз" попередив про зміни в оплаті рахунків: що потрібно знати споживачам Українцям виплатять від 1600 гривень: хто отримає допомогу Заповіт чи дарування: як правильно передати нерухомість дітям
Показати ще

Як повідомляв Знай.ua, Біркадзе пояснив, чому далі триває блокада польських перевізників.

Також Знай.ua писав про те, що Томенко пояснив, чи потрібен путіну новий Майдан в Україні.