CEO Stolitsa Group Едуард Соколовський в інтерв’ю Forbes розвінчав найпоширеніші міфи про нібито “забудову заказника” на Осокорках у Києві. Фактами маніпулюють активісти, які хочуть завадити законному будівництву, що триває поруч із охоронною територією.

Зокрема, Соколовський спростував міф про те, що заказник і ділянки під будівництво розташовані на одній території. Він заявив, що компанія ніколи не планувала і не планує забудову на території заказника: будівництво відбувається лише на орендованих ділянках, які відведені відповідно до детального плану територій та містобудівної документації.

“Заказник і ділянки відведені під будівництво – це різні території. У нас договори оренди і містобудівні документи на забудову на пʼяти земельних ділянках, які розташовані поруч із заказником. Це 176 га території. Під заказник, який знаходиться поруч, відведено 285 га території” – сказав СЕО Stolitsa Group.

Межі ділянок під забудову і заказників поруч. Джерело: Forbes

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Усього 30 гривень, і ти на зв'язку: у Vodafone підказали, як можна заощадити Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Другий міф пов’язаний із природною унікальністю озер на Осокорках, яким будівництво неподалік може зашкодити. Насправді, всі ці озера штучні — це затоплені карʼєри, де видобувався пісок для забудови Дарницького мікрорайону. Це підтверджують карти 1970-х років.

Окрім того, при розробленні та затвердженні плану території була дана оцінка фахівців на вплив на довкілля. Проводились громадські слухання, і позиція громади була врахована.

Супутникові знімки, які підтверджують штучне походження озера Небреж. Верхній знімок 2005 року, другий — 1972 року. Джерело: Forbes

Соколовський заявив, що компанія не менш за суспільство зацікавлена в швидкому та обʼєктивному розслідуванні справи. Для цього вже наступного дня після пожежі Stolitsa Group звернулась до правоохоронних органів із заявою про злочин, а керівник компанії замовника будівництва вже дав свідчення.

Він також не виключає версії про те, що пожежа могла статись через ненавмисний підпал. Адже загоряння на території заказника відбуваються щороку. Серед причин — занедбана і захаращення сміттям територія.

"На тій території потрібно навести лад. Прибрати звалища, заборонити розпалювати багаття, облагородити” – додав Соколовський.