Важливо розуміти, що пенсія за вислугу років призначається довічно під час звільнення з роботи, що дає право на цю пенсію. Якщо особа після призначення пенсії за вислугу років повторно працевлаштовується на роботу, що дає право на цей вид пенсії – виплата пенсії припиняється.

Однак пенсіонер має право перейти на пенсію за віком. Про це розповіли фахівці з Пенсійного фонду України.

Оформлення пенсії, фото: Facebook
Оформлення пенсії, фото: Facebook

У ПФУ зазначили, що особа, яка отримує пенсію за вислугу років, після досягнення віку встановленого ст. 26 Закону № 1058-IV, має право перейти на пенсію за віком.

"Переказ з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, що перебувають на час переведення з одного виду пенсії на інший у пенсійній справі, а також додаткових документів, отриманих органами Пенсійного фонду" , – йдеться у поясненні ПФУ.

Популярні новини зараз
Мобілізація жінок у травні: кому доведеться йти до ТЦК Кому як пощастить: ПриватБанк виплатить клієнтам від 150 до 5000 грн Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."
Показати ще

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Там уточнили, що абзац 2 год. 3 ст. 45 Закону №1058-ІV чітко визначає, що при переказі з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені у ч. 1 ст. 40 цього Закону № 1058-IV із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), що враховується при призначенні (попередньому перерахунку) попереднього виду пенсії.

"Якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, розрахунок пенсії за віком здійснюється за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться – зміниться лише вид пенсії", – зазначають у ПФУ.

Оформлення пенсії, скріншот: Facebook
Оформлення пенсії, скріншот: Facebook

Однак якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років працював, при переведенні на пенсію за віком, за його бажанням, можуть бути враховані стаж та заробіток, придбані після призначення пенсії за вислугу років, тобто зміниться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Однак і в цьому випадку розрахунок заробітної плати проводитиметься з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу), що враховувався при призначенні пенсії за вислугу років. Ця норма стосується також пенсіонерів, яким пенсію призначено відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб" від 09.04.1992 № 2262-ХІІ.

Як подивитися свою електронну трудову книжку

Алгоритм дій наступний. По-перше, увійдіть до особистого кабінету на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП), банківської картки (BankID) або через Дія.

Далі слід діяти так:

У лівому бічному меню виберіть пункт Електронна трудова книжка.

Натисніть кнопку "Дані ЕТК".

Перейдіть на вкладку "Оцифрована ЕТК".

Перевірте результат оцифрування відомостей про трудові відносини відповідно до наданих копій документів.

Нагадаємо, виживання за межею бідності: які пенсії дадуть українцям із недостатнім стажем.

Раніше повідомлялося, пенсія та стаж: що потрібно зробити вже зараз, щоб не голодувати.

Також, пенсія зі втрати годувальника в Україні: суми, як правильно оформити, і навіщо це потрібно зробити.