29 квітня настає Великий понеділок, який є початком Страсного тижня. Цей період присвячений спогаду останніх миттєвостей життя Спасителя, його смерті та поховання.

У перші три дні Страсного тижня церква готує віруючих до споглядання та співучасті у Хресних стражданнях Спасителя. У Великий понеділок прийнято згадувати старозавітного патріарха Йосипа Прекрасного, із заздрощів проданого братами до Єгипту, який утворив страждання Спасителя.

У цей день вшановується пам'ять святого мученика. Подібна до безплідної, засохлої смоковниці душа, не приносить плодів духовних — істинного покаяння, віри, молитви та добрих справ.

З апостольських часів дні Страсної седмиці були глибоко шановані християнами. Віруючі проводили Страсну седмицю у найсуворішій помірності, старанній молитві, у подвигах чесноти та милосердя.

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам ПриватБанк запускає революційну програму: що зміниться для клієнтів Нові ціни на соняшникову олію, рис та сосиски: чи спорожніють гаманці Додадуть 500 гривень: пенсіонерам обіцяють надбавку у червні
Показати ще

За величчю і важливістю подій, що відбувалися, щодня Страсного тижня називається святим і великим. Ці освячені дні сприймаються віруючими як Божественне свято, осяяне радісною свідомістю отриманого спасіння через страждання та смерть Спасителя. Тому в ці святі дні не відбуваються ні пам'яті святих, ні поминання померлих, ні молебні співи.

Усі служби Страсного тижня, що відрізняються глибиною благочестивих переживань, споглядань, особливою зворушливістю і тривалістю, розташовані так, що в них жваво і поступово відтворюються історія страждань Спасителя, Його останні Божественні настанови.

Що можна робити 29 квітня

У Великий понеділок слід приділити особливу увагу садівництву. Посів цього дня подарує багатий урожай. У меню слід додати фрукти та овочі, крупи, мед, горіхи, пісні супи. Рекомендується старанно молитися і виявляти співчуття до оточуючих.

Молитва, Бог, фото: Знай.ua
Молитва, Бог, фото: Знай.ua

Що не можна робити 29 квітня

Під суворою забороною у Великий понеділок будь-які погані вчинки. Цього дня не можна лаятись матом, брехати, сваритися, згадувати образи та пліткувати. Не можна відмовляти у допомозі нужденним.

У будь-який день Страсного тижня заборонені вечірки, весілля, хрещення дітей, вживання алкоголю.

Нагадаємо про пристрасний тиждень-2024: коли починається і що заборонено їсти щодня перед Великоднем.

Раніше ми повідомляли про найсуворіші дні Великого посту: як правильно провести Страсний тиждень перед Великоднем.