Кілька ковтків - і ти вже не хочеш спати, відчуваєш приплив енергії, а мозок переповнений ідеями. Рекламні описи енергетичних напоїв виглядають яскраво та емоційно, але чи дійсно вони корисні, і як часто їх можна пити?

Енергетичні напої з'явилися в США ще в 1949 році, а в Європі їх почали виробляти приблизно 25 років тому. Найпопулярнішими вони стали після рекламної кампанії Red Bull у 1997 році.

Енергетики / фото: Pixabay
Енергетики / фото: Pixabay

Зараз енергетики дуже популярні серед молоді: більшість споживачів - люди до 35 років, і більше половини з них - хлопці.

Енергетичні напої містять багато кофеїну, цукру, таурину, вітамінів групи B, а також женьшень, гуарану, гінкго білоба та інші компоненти, що мають тимчасово збадьорити.

Популярні новини зараз
Прийдуть з перевіркою до кожного: змінилися правила соціальних виплат "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником Мобільний зв'язок для літніх людей: тарифи від 60 грн, які допоможуть зекономити У платіжках будуть нові суми: українців попередили про зміни у тарифах
Показати ще

Кількість небезпечних речовин в енергетиках / Daily Mail
Кількість небезпечних речовин в енергетиках / Daily Mail

Лікарка-патологоанатом з Львова Вікторія П’єц вважає, що енергетичні напої є доволі небезпечними. Вона стверджує, що ці напої можуть сильно стимулювати нервову систему і негативно впливати на різні органи.

  • Через вміст кофеїну вони можуть викликати залежність.
  • Велика кількість цукру спричиняє різке підвищення рівня глюкози в крові, а потім — її падіння, що може призвести до ожиріння.
  • Кофеїн у поєднанні з таурином підвищує артеріальний тиск.
  • Гуарана, яка діє подібно до кави, але довше, може викликати безсоння та дратівливість.
  • Високі дози вітамінів групи B можуть спричинити тремор рук.
  • Поєднання таурину та вуглекислоти може призвести до гастриту.

Людина відкриває енергетичний напій
Людина відкриває енергетичний напій

Лікарка рекомендує обмежити споживання енергетиків до 250 мл на день і не більше трьох банок на тиждень, щоб мінімізувати ризики для здоров'я.

Нагадаємо, не тільки смачно, а й економно: як приготувати справжню комбучу вдома

Раніше ми писали про те, що любите "лікуватися" чаєм з лимоном - є погані новини: чим небезпечний мікс цитрусу та гарячої води

Вам буде цікаво дізнатися абрикосовою фантою будете насолоджуватись цілу зиму- приготуйте улюблений напій дитинства за найпростішим рецептом