У четвер, 1 серпня 2024 року православні святкуватимуть перший Спас. Відзначають три спаси і ми вже готуємось до Медового.

Він же Маковей. Він же Маковий. Він же Мокрий урятував. Цього дня можна скуштувати перший у році свіжий мед. Але перед цим віруючі освячують молодий мед у церкві.

Пам'яті трьох святинь

Маковий спас вшановує пам'ять трьох основних православних святинь: Животворчий Хрест Господній, Образ Спасителя та Ікона Володимирської Божої Матері. Це урочиста хресна хода, яка в давнину була традицією пов'язаною з частими хворобами в цей період літа. Люди виходили на вулиці і схиляли коліна до Чесного Древа Христа. Це мало допомогти з зціленням і вселити людей віру в наступ благодатної осені.

Медовий спас

Популярні новини зараз
ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів Зима буде без світла: тривожний прогноз ТЦК пішли рейдами по ресторанах та спортзалах ТЦК побачить всіх: як чоловіки старшого віку намагаються уникнути мобілізації
Показати ще

У цей день, за традицією проводиться молебень та Хресна хода. Православні вшановують святині за їхні чудотворні властивості та історію, що сягає глибин минулого.

На Медовий спас не лише збирають серпневий мед, а й освячують колодязі, проводять обряди хрещення та освячують воду.

Медовий спас

Православні християни обов'язково освячують мед перед тим, як спробувати – це буде запас на весь рік, який допоможе у лікуванні хвороб та рятує під час зимових морозів.

Також цей день є особливо важливим початком Успенського посту. Він триватиме до Дня Успіння Богородиці. Суворий піст забороняє вживали м'ясо, яйця та молочні продукти. Рибу можна буде лише у Свято Преображення Господнього – на Яблучний Спас.

Народне чи православне свято

Важко вже сказати, Медовий спас – це виключно православне чи вже народне свято. Слов'яни привнесли до культури безліч прикмет, пов'язаних із цим днем. Завдяки змішанню православних звичаїв та народної інтерпретації свята, Маковей зустрічають із маковими пирогами та булочками. Цей день є початком свят присвячених закінченню літа. Люди в цей день радіють урожаю, діляться рецептами консервації та дякують сезону за принесений урожай.

Медовий спас

Багато хто точно не знає історію свята і традиційно готує макові страви, доводячи, що цей день не тільки має благодатний вплив на парафіян, а й поєднує традиціями і тих, хто рідко ходить до церкви.

Чого не можна робити на Маковея

Перше і найважливіше правило, придатне всім релігійних свят - не сваритися. Складно це назвати винятковою особливістю Маковея, але у цей день просто не хочеться конфліктувати – випічка, солодощі, квіти, привітання – це не сприяє сваркам.

Медовий спас

За православними традиціями, в Медовий врятували "вихідний" і не займалися роботами на городах і на полях. Це можна пояснити ще тим, що серпень – лінивий місяць для сільськогосподарських робіт. В останній місяць літа вже немає великого напливу роботи, всі чекають на збирання врожаю - можна дозволити і відпочити день.

За старих часів готувалися заздалегідь до свята і займалися домашніми справами заздалегідь. Бо ще одна заборона дня – прибирання у будинку.

Прикмети та традиції Медового спасу

Основна традиція, пов'язана зі святом – це освячення продуктів, які символізують свято: мед, воду, мак, вироби з маку та букет із трав – м'яти, чебрецю та календули. Варто зазначити, що набір досить цікавий, але можна пояснити. Адже, Спас – означає Спасителя. А свято показує силу людини змінити, врятувати, вилікувати себе. Ці продукти цілком підходять, як набір від застуди чи перевтоми.

Медовий спас

Зауважте, цього разу ніхто не несе м'ясо та вино – починається піст і не варто дивувати парафіян освяченням заборонених продуктів.

У народі кажуть, що на Медовий спас починається осінь. Тому погода може бути найсуворішою: дощ, вітер, холод та урагани. Але при цьому люди говорять про те, що для віруючих завжди буде можливість потрапити до церкви - півгодини яскравого сонця обов'язково порадують.

Медовий спас

Також, за традицією, цього дня освячують колодязі. І зараз можна побачити, як у селах домовляються зробити обряд освячення саме на Спас. Якщо раптом ви вирішили хрестити дитину на свято – це буде великий та світлий день – дитина буде здоровою та міцною.

Ще одна своєрідна традиція, яка має ставитись до рутини та щоденних турбот – це допомога слабким. Кажуть, саме на Спас треба звернути увагу на вдів, пенсіонерів, самотніх і потребуючих допомоги.

Медовий спас

Дехто досі кладе освячену макову голівку під подушку дітям. Це повинно охороняти від пристріту, дарувати здоров'я та гарний сон. Варто зазначити, що з маку робили молоко, яким напували в давнину дітей, щоб ті спали. Але ми вже знаємо, що це був наркотик, який притуплював нервову систему. Та й взагалі дуже небезпечний для малечі. Тож від деяких традицій варто відмовитися.

Приємна прикмета – це відпущення гріхів. У давні часи вірили, що цього дня жінкам прощаються усі незамолені гріхи. Але є особливість: жінка повинна сама пробачити себе, тоді буде прощена і Богом.

Ще один доказ того, що православні традиції ходять за руку з народними: на Медовий спас не можна шуміти та з розмахом святкувати. Пояснення просте - від криків та музики бджоли стануть нервовими та можуть покусати пасічника. Тож у середу варто зайнятися чимось розслаблюючим та тихим.

Нагадаємо, що дати Успенського посту будуть інші: коли починається у 2024 і що не можна їсти у ці дні, заборони.

Раніше ми повідомляли про Медовий, Яблучний та Горіховий Спас 2024: коли відзначатимемо і що означатимуть ці свята.