З переходом України на новий церковний календар багато церковних свят відзначаються на 13 днів раніше. За старим календарем свято випадало на 28 серпня.

А вже 2024 року ми відзначатимемо Успіння цього четверга, 15 серпня. Свято Успіння Пресвятої Богородиці в Україні також називають Першою Пречистою.

Успіння Пресвятої Богородиці
Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Пресвятої Богородиці 2024 року: історія свята

Після піднесення Ісуса, за Божою Матір'ю стежив Іоанн Богослов. А доки його не було, вона жила у домі його батьків. Для всіх апостолів і віруючих вона була втіхою та настановою. Мати Божа постійно проповідувала, розповідала про чудеса Благовіщення і про безнасінне зачаття і нетлінного від неї народження Христа. Вона утверджувала християнську церкву своїми молитвами і навіть самою присутністю.

Про обставини Успіння Пресвятої Богородиці відомо дуже багато, ще з часів апостольських. Її тіло було поховано на сімейному цвинтарі, але її настільки шанували, що збудували там храм, де зберігали дорогоцінні пелени.

Популярні новини зараз
Вартість дзвінків від Київстару змінюється: чого очікувати з 11 вересня 1,32 грн за кВт замість 4,32: українцям знизять вартість електроенергії вже восени, кому пощастить Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Успіння Пресвятої Богородиці 2024 року: традиції свята

Раніше, на Успіння Пресвятої Богородиці люди приносили до церкви насіння та колосся різних хлібів, щоб благословити та освятити їх. А водночас, на полі залишали трохи колосків перев'язаних стрічкою. Це робилося з надією на гарний урожай наступного року.

Крім цього, християни, на Успіння Богородиці намагалися закінчувати всі жнива, пекли пироги, і скликали гостей на свято.

До того ж, вважалося, що до 15 серпня всі хлопці мали свататися до дівчат, бо період весілля зовсім скоро закінчиться, і доведеться чекати аж до наступної весни.

Успіння Пресвятої Богородиці 2024 року: що не можна робити на свято

Вважається, що в Успінні Богородиці не можна брати до рук ріжучі та колючі предмети. Крім того, варити їжу теж заборонялося.

Ходити боком до Успіння Богородиці теж не можна, вважається, що така людина може зібрати всі хвороби.

Крім цього, в Успінні Богородиці не можна носити старе взуття, тому що це може принести проблеми у житті.