Ви колись замислювалися, ким були ваші предки? В Україні є багато можливостей поринути в історію своєї сім'ї та дізнатися про коріння.

"Українська правда. Життя" поговорила з генеалогом Ольгою Сендецькою та Костянтином Кузьменком з OSINT-агентства Molfar, щоб з'ясувати, як найкраще розпочати свої пошуки та які труднощі можуть зустрітися на шляху.

В Україні існує велика мережа архівів, де зберігаються різні документи про людей. Це і центральні державні архіви, і обласні, і галузеві архіви, і навіть архіви органів РАГС. У цих архівах можна знайти записи про твоїх родичів. Зазвичай дослідники розпочинають пошук документів у тих регіонах, де жили їхні предки.

Козаки / фото
Козаки / фото

Багато архівів вже почали оцифровувати свої документи, тому можна почати пошук прямо онлайн. Наприклад, на порталі Family Search зібрано багато інформації із центральних та обласних архівів.

Популярні новини зараз
Не беріть слухавку, якщо бачите ці номери: шахраї залишать без копійки ТЦК забирають документи: як діяти В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення Пенсіонери зможуть отримати одноразову грошову допомогу
Показати ще

Навіть якщо вам удалося знайти щось в Інтернеті, все одно варто особисто відвідати архів. Копії документів, які можна замовити онлайн, іноді не повні, а під час особистого перегляду можна знайти більше корисної інформації.

Щоб зрозуміти, які документи шукати, можна заздалегідь вивчити каталог метричних книг України або скористатись Міжархівним пошуковим порталом.

Якщо у вас немає жодної інформації про найближчих родичів, дані про їхні імена, прізвища, дати та місця народження та смерті можна знайти в архівах РАГСів. Але пам'ятайте, що вони зберігають інформацію тільки за останні 75 років , так що ці дані допоможуть дізнатися максимум про два попередні покоління.

Якщо територія, де мешкав ваш предок, згодом змінювала адміністративну приналежність, уточніть, до якого регіону вона належала на той час. Це можна зробити за допомогою Вікіпедії чи інших історичних джерел.

Сайт "Рідні" – чудовий інструмент для пошуку родичів на прізвище. Ввівши своє прізвище, можна дізнатися, скільки людей носять його і в яких населених пунктах воно найбільш поширене.

Українці / фото: BBC
Українці / фото: BBC

Основні джерела для пошуку предків

Метричні книги – записи про народження, шлюби та смерті, які велися церквами у населених пунктах.

Ревізські казки – це переписи населення, які проводилися оподаткування.

Сповідальні відомості – це списки парафіян церков, де вказані їхні імена, прізвища, вік та соціальний статус.

Якщо події, які тебе цікавлять, відбулися понад 75 років тому, шукайте їх у обласних архівах. Для більш недавніх даних слід звертатися до місцевих установ, таких як старостати або міські адміністрації.

Додаткові документи також можуть бути корисними. Наприклад, рекрутські книги містять інформацію про службу твоїх предків в армії, а судові архіви можуть розкрити деталі цивільних справ, пов'язаних із правом власності та поділом майна.

Якщо у вашій родині були репресовані, їх справи можна знайти в архівах, а розпочати пошуки можна на онлайн-ресурсах, наприклад, "Реабілітовані історією" та "Національний банк репресованих".

УПА / фото: Армія Inform
УПА / фото: Армія Inform

Не менш надійним способом пошуку є простий гуглінг. Костянтин Кузьменко з OSINT-агентства Molfar радить розпочати з введення повного імені та прізвища родича у лапках. Можна пробувати різні варіації, наприклад, "Іванов Іван Іванович" чи "Іванов І. І.". Додавання до запиту слова "архів" може звузити результати пошуку.

Для тих, хто хоче дізнатися про родичів за межами України, міжнародні сервіси, як ancestry.com, findmypast.com та myheritage.com, пропонують доступ до мільйонів історичних записів з різних країн. Ці ресурси допоможуть тобі дізнатися про свою сім'ю навіть за кордоном та зазирнути у минуле своїх предків.

Як зберегти всі знайдені дані

Генеалогіня Ольга Сендецька радить акуратно записувати усі відомості, які ви знаходите. Найкращий спосіб зробити це – вносити дані до електронної таблиці та обов'язково вказувати джерела. Це допоможе вам легко повернутися до інформації у разі сумнівів або якщо нові дані суперечитимуть старим.

Ольга використовує програму MyHeritage, яка дозволяє вести родовід до 250 осіб безкоштовно. Ще один зручний інструмент – Family Tree Builder, який можна безкоштовно завантажити на комп'ютер. Ця програма допомагає візуалізувати історію вашої родини, додаючи не тільки імена та дати, а й фото, відео та інші відомості про предків.

Українці / фото: X
Українці / фото: X

Інші програми, такі як RootsMagic, Genopro та Agelong Tree, також допоможуть вам систематизувати та зберігати генеалогічні дані у зручному форматі.

Для дослідниці Ксенії вивчення свого родоводу – це не просто захоплення, а важлива частина усвідомлення своєї ідентичності. Вона бачить у цьому процесі спосіб зберегти пам'ять про героїчні вчинки своїх предків:

Я працюю над родинним деревом з 2014 року і точно не зупинюся на цьому. Бо я вбачаю неймовірну цінність у тому, аби самотужки відкривати скарби родинної історії і виявляти, як історія моєї родини переплітається з історією свого часу. Це, повірте, дивовижно

А ми нагадуємо про Горіховий Спас-2024: коли відмічають, що треба освятити у церкві, суворі заборони свята

Раніше ми писали про те, що Кахівське водосховище може стати восьмим дивом світу – такого немає ніде на планеті

Крім того, Знай.ua повідомляв, в лісах штату Нью-Йорк вже 75 років існує український табір: як діти виживають