День Незалежності – головне свято країни. Саме 24 серпня вважається Днем Народження сучасної країни, яка відмовилася від спадщини УРСР та стала на шлях побудови власної держави.

24 серпня завжди є днем, який у кожному місті нашої країни наповнений різноманітними заходами на будь-який смак. На жаль, війна внесла корективи в це і всі ми повинні бути обережними та уважними до сигналів повітряної тривоги.

Історія свята

Не багато хто знає, що спочатку День Незалежності святкувався не 24 серпня, а 16 липня. Так, Декларацію про державний суверенітет нашої країни було прийнято ще 16 липня 1990 року.

Тоді Верховна Рада УСРСР відреагувала на Парад суверенітетів Радянського Союзу, який стрімко розпадається, і узаконив власне право на суверенітет.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам підняли виплати: 431 гривня виглядає, як подачка Вистачить на ситу старість: яку пенсію нарахують мобілізованим українцям Нові комунальні тарифи з 1 жовтня: українцям доведеться платити вдвічі більше В Україні дорожчає "блакитне паливо": що буде з тарифами для населення
Показати ще

Однак у серпні 1991 року з початком путчу в Москві тодішні українські партійні чиновники зрозуміли, що їхній свободі та повноваженням у Києві та на місцях може прийти кінець у зв'язку з можливим захопленням влади в Москві реакційними чиновниками та силовиками.

Щоб уникнути можливої ​​ескалації ситуації та у зв'язку з зростаючим рівнем самосвідомості українців, депутати Верховної Ради пішли на раніше безпрецедентний крок – проголошення незалежності УРСР.

Саме 24 серпня 1991 року і вважається датою утворення сучасної української держави, незважаючи на те, що рішення Верховної Ради пройшло через процедуру референдуму, що відбувся 1 грудня 1991 року.

День Незалежності, фото: Unian
День Незалежності, фото: Unian

У той день понад 90% громадян УРСР схвалили вихід із СРСР та проголошення Незалежності. Тоді ж і було обрано першого президента України, яким став тодішній голова Верховної Ради Леонід Кучма.

Юридично свято День Незалежності України було закріплено ухвалою Верховної Ради України від 20 лютого 1992 року. Депутати ухвалили святкувати свято суверенітету саме 24 серпня, змінивши раніше прийняту дату – 16 липня.

У документі тодішні народні обранці вказали, що вони враховують волю народу України та поважають його одвічне прагнення до Незалежності та підтверджують історичну значущість прийняття Акту про проголошення незалежності.

Перший раз, коли 24 серпня виявилася вихідним днем, став 1992 рік. З того часу цього дня відпочивають усі, окрім представників екстрених служб, а також чергові працівники сфер розваги, обслуговування, охорони здоров'я, правопорядку та інших.

День независимости 2019
День независимости 2019

Як відпочиваємо на День Незалежності у 2024 році?

24 серпня 2024 року припадає на суботу. Згідно з чинним українським законодавством, якщо святковий день припадає на вихідний, то він переноситься наступного робочого понеділка. Однак, через військове положення, яке було введено через військову агресію Росії, вихідним цього дня не буде і українці відпочивають тільки тому, що це субота. Відтак на понеділок, 27 серпня, цей вихідний не переноситься.

Нагадаємо про знаки долі та народні прикмети: як зрозуміти, що ангел-охоронець намагається нас попередити.

Раніше ми повідомляли, що діти будуть під сильним захистом Господа: яку молитву повинна знати кожна мама.