У відповідь на потреби сучасних сімей уряд Польщі з 1 жовтня 2024 року запроваджує програму «Активний батько», яка пропонує комплексну підтримку батькам дітей віком до трьох років. Метою програми є створення умов, що дозволять батькам легше поєднувати роботу з доглядом за дітьми.

Програма включає три основні ініціативи: «Активно вдома», «Активно в яслах» та «Активні батьки на роботі».

Батьки з дітьми / фото: Знай.ua
Батьки з дітьми / фото: Знай.ua

Ініціатива «Активно вдома»

Ця частина програми підтримує батьків, які виховують дітей вдома без ясел і дитячих клубів, надаючи 500 злотих щомісяця протягом 24 місяців. Ініціатива для сімей з дітьми від 12 до 35 місяців, які не можуть або не хочуть користуватися організованим доглядом.

Популярні новини зараз
В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати: "Ти не скажеш, що біг до іншої країни" Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно До 9,99 грн за куб: кому доведеться більше платити за газ "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Ініціатива «Активно в яслах»

Ця програма підтримує батьків дітей до трьох років, які відвідують ясла або перебувають під наглядом. Допомога складає до 1500 злотих на місяць, а для дітей з інвалідністю — до 1900 злотих. Ініціатива «Активно в яслах» допомагає покрити витрати на догляд за дитиною та зменшує фінансове навантаження на сім'ю.

Ініціатива «Активні батьки на роботі»

Віддалена робота. Фото Freepik
Віддалена робота. Фото Freepik

Ця програма підтримує батьків, які повертаються на роботу після народження дитини, надаючи 1500 злотих щомісяця (до 1900 злотих для дітей з інвалідністю) на 24 місяці. Головна умова — професійна зайнятість одного або обох батьків.

Умови та процедура подання заявок

Для участі в програмі «Активний батько» потрібно подати заявку через електронну платформу ZUS, починаючи з 1 жовтня 2024 року. Батьки мають зареєструватися, заповнити онлайн-заявку з інформацією про себе та дитину й відправити її електронно.

Нагадаємо, українцям у Польші готують суворі санкції: все через дітей

Раніше ми писали про те, що Норвегія допоможе українцям вижити: як отримати

Крім того, Знай.ua повідомляв, Польща хоче припинити допомогу для українських біженців