Готуєтеся до Великого посту і з нетерпінням чекаєте на Масляну? Настав час дізнатися, звідки прийшло до нас це чудове свято, відзначаючи яке можна вдосталь їсти і гуляти на втіху перед пісними днями.

Дізнайтеся, чому змінюються дати святкування Масляної? Звідки зростає коріння млинця? Як з'явилася традиція пекти млинці? Як називаються дні тижня? Що кожен із них означає?

Масляна
Масляна

Історія виникнення та традиції Масляної

Багато українців знають, що на Масляну печуть млинці. Але, якщо копнути глибше, люди розводять руками. Саме свято відоме, але що означає, не всім зрозуміло. То звідки ж пішло це цікаве свято? Які існували прикмети?

Церква називає святкування Масниці Сирною седмицею. Але тут варто відзначити, що коріння цього свята сягає давніх часів. Він виник задовго до ухвалення Київською Руссю християнства. Давайте звернемося до історії його виникнення.

Популярні новини зараз
Пенсіонери одноразово отримають по 3000 грн: якій віковій категорії пощастить "ПриватБанк" почне брати з українців по 80 грн: коли популярна послуга стане платною Головне за 22 лютого: 45 грн за долар, скасування повісток, штраф через ТЦК та зниження пенсій від ПФУ Мобілізація їх омине: категорії українців, яким точно не вручать повістку у березні
Показати ще

Цікаво, що давньослов'янське свято, яке зараз називається Масляна, у минулому називалося Комоїдицею. Ця назва походить від слова «Коми» - так називалися своєрідні хлібці. Їх готували переважно із вівсянки. Робили також з ячмінного або горохового борошна, додаючи в тісто подрібнені горіхи та сушені ягоди.

Вживали коми в останній день Комоїдиці. Тривало святкування 2 тижні. Свято наступало за тиждень до весняного рівнодення. І ще тривав один тиждень після нього. Таким чином люди проводжали зиму та зустрічали весну, тепло та сонце.

Масляна
Масляна

Ось чому в цей період було прийнято пекти млинці – вони символізують сонце. Їх прийнято подавати на стіл гарячими, щедро поливаючи олією. У цьому є певне значення і сенс: як тане масло на млинцях, так тануть і снігові кучугури на сонці.

Незважаючи на язичницьке та побутове коріння, сьогодні з Масляною пов'язують останній тиждень перед Великим постом. Ось чому дата свята плаваюча. Тиждень Масляної визначається залежно від того, коли настає Великдень.

Після прийняття християнства на Русі народ почав дотримуватися Масляної по днях тижня. Кожен із них має своє значення і щось означає.

Розклад святкування Масляної по днях

У 2025 році Масляна починається у понеділок 24 лютого і закінчується в неділю 2 березня, тобто триває тиждень. Дізнайтеся, які звичаї, окрім вживання млинців, відомі в історії свята для кожного дня?

Ось що означають дні тижня залежно від того, що прийнято робити день за днем ​​перед постом у певній послідовності:

  • День перший – понеділок – називається "Зустріч". Не скупиться цього дня на їжу. Пам'ятайте, що весь тиждень потрібно виключати м'ясо з раціону. А ось рибою, млинцями, пирогами та оладками можна задовольнятися скільки завгодно! Ці страви обов'язково мають бути на вашому столі. Пікуйте їх, пригощайте незаможних, ходіть у гості та запрошуйте знайомих до себе.

Ось чому перший день називається "Зустріч". Не забудьте, що цього дня потрібно обов'язково відвідати сватів – такий звичай. Не скупіться, будьте щедрими, діліться млинцями і частуйте від душі!

Масляна
Масляна

Окрім млинців, першого дня Масляниці прийнято починати робити опудало. Потрібно зібрати весь старий одяг (раніше діти ходили по дворах, збираючи його) і підпалити гору речей, - таке багаття отримало назву «маслята». Захід супроводжувався катанням із гірок, веселощами, забавами.

  • День другий – вівторок – називається "Заграші". Про забави та веселощі варто забути. У своїй назві другий день має на увазі загравання, а це ні що інше, як сватання. Нареченим можна сміливо вирушати на вечерю, де на них чекають частування млинцями, пирогами та оладками. Є повір'я: якщо сватання пройде у вівторок на Масляну, то й союз буде найміцнішим!
  • День третій – середа – "Ласун". Цей день асоціюється із тещиними млинцями. Зять повинен навідатися в середу, щоб спробувати тещине частування. І стіл повинен ломитися від страв, демонструючи чоловікові дочки своє багатство та прихильність до нього. Цього дня не лише зять йде у гості. Що цікаво: прийнято запрошувати й інших людей, щоб залишатися з усіма у мирі та злагоді.
  • День четвертий – четвер – "Розгул". Згідно з назвою, цей день відзначають із особливим розмахом – він сповнений забав, веселощів, радості та сміху. Раніше у пік святкування Україна відзначала Масляну особливо масштабно. І навіть робота скасовувалася.

Люди розпалювали багаття, стрибали через них, навіть попри те, якщо день видався вітряний. Ще водили хороводи, співали пісні, танцювали. Різноманітними смаколиками пригощали не лише родичів та близьких, а й сусідів, і навіть випадкових перехожих. І нічого страшного, якщо гуляння триватимуть усю ніч.

Масляна
Масляна

  • День п'ятий – п'ятниця – "Тещини вечора". Після з'їдених у середу тещиних млинців призначався візит у відповідь. Жінка мати приходила в гості вже до зятя на його частування. Стіл теж повинен ломитися від страв, адже вважалося, що чим багатшим він, тим більше поваги проявляє зять до улюбленої тещі. Сидіти по домівках у жодному разі не можна. Потрібно ходити в гості, запрошувати до своєї оселі гостей. Святкують весело у колі друзів та родичів.
  • День шостий – субота – святкується "Золовчині посиденьки". Передостанній день Масляної найскромніший. Забудьте про гуляння та веселощі! Напередодні посту прийнято ходити до церкви, щоби помолитися і очиститися від гріхів. А ще невістки запрошують золовок. Відзначають цей день у будинку чоловіка, ворожать на долю, пророкують майбутнє.
  • День сьомий - Прощена неділя або "Проводи". Останнє, що мають робити люди на Масляну – просити вибачення один у одного за заподіяні образи. Саме в прощений день спалюють масляниче опудало. Якщо залишалася їжа, її викидали чи спалювали разом із опудалом. І починали готуватися до посту та церковної служби.

Нагадаємо, що Масляна-2025 - це не лише млинці: оригінальний рецепт курячих рулетиків із сиром та зеленню.

Раніше ми повідомляли, як додати екзотики звичному гороховому супу: лайм та спеції змінюють усі.