Часті та тривалі відключення електроенергії в Україні, спричинені ударами по енергетичній інфраструктурі, змушують українців переглянути підходи до зберігання продуктів та приготування їжі. Сімейна лікарка, терапевт загальної практики Людмила Сердюк розповіла, які продукти не можна довго зберігати без холоду, як убезпечити себе від харчових отруєнь і що варто готувати під час блекаутів.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяНасамперед лікарка радить обмежити або відмовитися від покупки м’яса, риби, морепродуктів та молочних продуктів, якщо холодильник подовгу не працює. Наприклад, відкрите молоко, м’які сири, такі як бринза, моцарела чи рікота, без холоду зберігаються лише 2–6 годин. Так само обмеження стосується супів, борщів, каш із м’ясом і молоком. Страви на кшталт плову або макаронів із соусом не варто зберігати більше 2–4 годин, адже повторне підігрівання не гарантує безпеки: навіть якщо їжа виглядає і смакує нормально, ризик харчового отруєння залишається.
Особливо це стосується традиційних святкових страв, які наближаються у період Різдва та Нового року. Олів’є, «шуба», салати з м’ясом та яйцями, торти з кремом і тістечка без холодильника безпечні лише 1–2 години.
Лікарка нагадує, що ознаки псування продуктів, при яких їх слід викидати, включають неприємний запах, слизьку поверхню, здуту упаковку, кислий або гіркий смак. «Якщо сумніваєтеся в якості – не ризикуйте», – підкреслює Людмила Сердюк.
Щоб продовжити термін зберігання продуктів під час відключення світла, не варто відкривати холодильник: закритий він зберігає холод 4–6 годин, морозильна камера – до 24 годин. Додатково можна заздалегідь заморозити воду у пластикових пляшках і розмістити їх у холодильнику під час блекауту, або винести продукти на балкон за низьких температур.
Під час частих відключень електроенергії лікарка радить змінити раціон. Перевагу слід віддавати кашам на воді, супам із консервів, макаронам із тушонкою та печеній картоплі. Страви з молоком, салати з майонезом і багатокомпонентні рецепти краще не готувати «на потім». Основний принцип – купив і з’їв, а також мати запас води, консервів і сухих продуктів, таких як крупи та макарони.
Нагадаємо, не можна вживати під час застуди: ці продукти уповільнять одужання та посилять симптоми
Раніше ми розповідали про привід змінити раціон: які хвороби можуть розвинутись, якщо часто є рис та макарони
Також, зміцнення імунітету цибулею та часником: наскільки ефективні бабусині поради