Зростання цін на продукти і послуги, які входять в "споживчий кошик" в кінці лютого дещо сповільнилося. Згідно з даними Укрстату, споживча інфляція в лютому склала 0,9%.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЯк виявилося, овочі - вже не найдорожчий продукт. Продукти харчування в лютому, за даними Укрстату, виросли в ціні в середньому на 1%. Найбільше подорожчали фрукти - на 6,8%, пише Сегодня.
Також в лютому серйозне подорожчання почалося в період сильних морозів. У той же час після потепління ціни на більшість овочів повернулися до колишнього рівня.
Відзначимо, що з овочів "борщового набору" тільки буряк має стійку тенденцію до подорожчання. За оцінками експертів, запасів коренеплоду в країні досить мало, тому навесні буряк продовжить дорожчати і при цьому буде втрачати в якості.
Дивіться як реагували овочі на морози на графіку сайту львівського оптового ринку "Шувар":
Риба та продукти з неї, в порівнянні з лютим, подорожчали на 2,4%, хліб - на 1,6%, овочі - на 1,5%, макаронні вироби - на 1,2%, кисломолочна продукція - на 1%, алкоголь - на 0,7%.
Продукти, які стали дешевшими. Так, якщо в січні дешевшав тільки цукор, то в лютому на 3,2-0,7% знизилися ціни ще і на гречку (-3%), яйця (-1,6%), на м'ясо і м'ясопродукти, в т. ч. м'ясо птиці, сало і свинину (-0,3%). Цукор також втратив в ціні ще 0,7%.
З споживчих товарів продовжилося падіння цін на одяг (-2,2%) і взуття (-3,7%). Ліки та медичні товари подорожчали на 1%, побутова техніка товари для будинку - на 1,3%. Крім того, ціни на сигарети піднялися на 2,1%, на бензин - на 2,2%.
Що буде з цінами на основні продукти далі. За словами експертів, українська молочна продукція буде дешевшати, оскільки світові ціни на неї падають. Однак поки цієї тенденції не спостерігається. За підрахунками експертів Асоціації постачальників торговельних мереж, за останній рік вартість "молочного кошика" виросла на 17%. В тому числі, молоко подорожчало на 37%, масло - на 29%, сметана - на 24% і сир - на 6%.
Незважаючи на деяке здешевлення м'яса птиці, виробники вважають це "стабілізацією" і попереджають: причин для зниження цін вони не бачать, ціни будуть рости пропорційно інфляції. У свою чергу на світових ринках відзначають падіння цін на цю продукцію.
Свинина, починаючи з березня, в деяких регіонах почала дорожчати. Хоча експерти не схильні говорити про подорожчання як про загальну тенденцію для всієї України, по крайней мене на період посту. При цьому розкид цін на м'ясо в різних областях, як і раніше залишається великим.
Ще в Асоціації підрахували, що розкид цін на яловичину по Україні становить 36%. Найвища ціна на неї - в Києві (в середньому 117,1 грн за кілограм), найнижча - на Донеччині (95,1 грн / кг). Розкид цін на свинину складає 25% (на Закарпатті - 122,7 грн, на Донеччині - 97,8 грн за кіло). Експерти кажуть, ціни на м'ясо нижче в тих регіонах, де більше обсяг виробництва.
А ось курятина по всій країні коштує приблизно однаково: розкид цін по регіонах - менше 10%. Це пов'язано з тим, що найбільші виробники курятини - великі підприємства, які постачають продукцію в різні регіони.
А найбільший розкид цін спостерігається на сало. Якщо в Києві кілограм коштує в середньому 110,6 грн, то в Тернопільській нарахували всього 49,4 грн, тобто в 2,2 рази менше.
Також в Асоціації постачальників торговельних мереж підрахували, що за останній рік вареники з м'ясом подорожчали в Україні на 45%, а з картоплею - на 28%. Про це повідомив президент Асоціації Олексій Дорошенко.
Раніше інформаційний портал "Знай.ua" повідомляв про те, що в лютому зростання цін в Україні був на 0,1% нижче, ніж в січні.