На початку осені дозрівають яскраві плоди обліпихи. Сама назва цієї рослини дуже влучна, адже її ягідки сидять на гілках так тісно, що насправді обліплюють їх. Ягоди мають досить приємний кисло-солодкий смак, а також своєрідний, неповторний аромат.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяОднак цінні ягоди обліпихи не лише своїм смаком. Вони здобули популярність завдяки своїм протизапальним і бактерицидним властивостями.
Обліпиху використовують в сучасній медицині, зокрема, масло з плодів. Вона входить до складу препаратів для лікування виразки шлунку і гастритів. А також її додають в мазі для обробки ран та опіків, оскільки олія обліпихи здатна загоювати.
Плоди знижують чутливість шкіри, з них виготовляють косметичні засоби для чутливої і запаленої шкіри.
Ягоди обліпихи містять вітамін А, вітаміни групи В і корисний для серця і судин вітамін К.
Також плоди містить фітонциди - біологічно активні речовини, які діють як натуральні антибіотики. Вони допомагають вилікувати запальні захворювання та застуди.
Однак не для всім обліпиха корисна. Медики не рекомендують її вживати людям з гострими захворюваннями печінки, жовчного міхура, тим, хто страждає на сечокам'яну хворобу.
А ще з обліпихи готують смачне варення. Ми залюбки ділимось з вами одним з рецептів.
На 1 кг ягід обліпихи потрібно 1,3-1,5 кг цукру. Помийте плоди і просушіть. Щоб ягоди швидше висохли, їх можна викласти на серветки. Тоді перекладіть обліпиху в широку каструлю, засипте цукром, акуратно перемішайте і залиште на 4-5 годин, щоб ягоди дали сік. Якщо соку дуже мало перед варінням можна додати півсклянки води.
Ємність поставте на вогонь і, помішуючи, повільно нагрійте до кипіння. Потім зніміть з плити і залиште на 12 годин. Після цього знову нагрійте до кипіння і варіть, поки сироп не загусне. Потім розкладіть в чисті стерилізовані банки і герметично закрийте кришками.
Смачної та здорової осені!
Раніше інформаційний портал "Знай.ua" розповідав про те, які вітаміну потрібні восени організму і де їх взяти.