Українські журналісти разом з експертами провели в Києві експеримент, в ході якого перевірили, чи є ранні кавуни, які вже заполонили ринки і магазини.

Зокрема, журналісти одного з телеканалів взяли один примірник і перевірили його в лабораторії. Результат був нормальний: 39,1 мг нітратів на 1 кг при допустимій нормі 90. Тобто кавун чистий і безпечний для споживання.

Позитивний вердикт надала завідувач радіологічного наукового відділу Державного інституту з лабораторної діагностики Зоя Малімон і щодо кавунів, придбаних у супермаркеті і на вуличному базарі.

"Відповідають всім нормам за нітратами і радіонуклідами, тому ці кавуни можна застосовувати в їжу без всяких застережень", - констатувала вона.

Популярні новини зараз

Трудовий стаж 35 років і пенсія 3000 гривень: у Мінсоцполітики визначили, кому підвищать виплати з 2022 року

Померла зірка МастерШеф Стелла Клименко, близькі не можуть отямитися: "До останнього вірив, але ти не прийшла"

В Україну повертається жорсткий карантин: які обмеження чекають на українців

Як створити стильну ванну кімнату без дизайнера?

Показати ще

Фахівці при цьому нагадують, що у всьому потрібно мати міру, а ще дотримуватися елементарних правил безпеки – мити ягоди перед вживанням, а ще краще, щоб нейтралізувати нітрати, замочувати кавуни на годину у воді.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа", перші кавуни вже продають на ринках і в супермаркетах. І ціни вже не такі кусючі. Однак виникає питання: чи можна їсти смугасту ягоду в середині липня і при цьому не отруїтися.

Потрібно пам'ятати, що більшість липневих арбузів — вирощені в неприродних тепличних умовах. А значить, плоди містять хімію, у вигляді нітратів, пестицидів і навіть барвників. Зовнішній вид кавуна буде звичайним, а ось на смак рання ягода істотно відрізняється від дозрілої під палючими променями. Липень — точно не сезон для цього кавуна.

Нагадаємо, виробники вважають, що ціни на кавуни зі старту сформувалися на критично низькому рівні.

Якщо брати показники за 12 липня, в Херсонській області купити кавун можна по 1,2-1,5 грн за кг. Фермери вважають, що з такими цінами не вийде навіть компенсувати виробничі витрати, не кажучи вже про якийсь прибуток. Потрібно відзначити, що на початку сезону, тобто три тижні тому, за український кавун потрібно було віддати практично в половину менше, ніж в аналогічний період 2017-го.