В Україні хочуть, дотримуючись європейського прикладу, заборонити використання пальмової олії в продуктах. Це може спровокувати різке зростання цін.

Газета "Сегодня" повідомляє, що до порядку денного Верховної Ради було внесено проект про заборону пальмової олії.

Як відомо, пальмова олія може спровокувати зростання серцево-судинних та інших захворювань. Автори документа пропонують повністю заборонити застосування пальмової олії в рецептурі будь-яких продуктів (насамперед, це спреди (маргарин), цукерки, шоколадні батончики, сирні продукти та інші, де в рецептурі є тваринні жири). Крім того, в їх планах - збільшення штрафів для посадових осіб за виготовлення або продаж такої продукції з 1700 до 3400 грн.

Ціна - головна причина через яку пальмова олія настільки популярна у світі. Вона приблизно втричі дешевша вершкового масла. Як інформує Держстат, в Україну в 2017 році ввезено понад 150 тис. тонн "пальми" за середньою ціною $700 за тонну.

"Олія з м'якоті плодів олійної пальми корисна, так як містить вітамін А, гліцерин, пальмітинову кислоту, яка є навіть у материнському молоці. Але в нашому харчопромі зазвичай використовується більш дешеве масло з кісточок цих плодів з підвищеним вмістом насичених жирних кислот, з яких роблять, приміром, стеаринові свічки і мило", - каже дієтолог Борис Скачко.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також дієтолог додав, що пальмова олія може викликати навіть онкозахворювання.

"Потрапляючи в організм, вони впливають на печінку і призводять до атеросклерозу. Але найнебезпечніше — це трансжири, які утворюються з "пальми" під впливом високої температури. Вони можуть викликати онкозахворювання. Тому вживати таку продукцію краще по мінімуму", - уточнив Скачко.

Олена Сидоренко, професор кафедри товарознавства Київського торгово-економічного університету, говорить, що виробники повинні вказувати на упаковці не тільки кількість жирів, але і те, в якому вигляді вони використані: у натуральному або гідрогенізованому (насиченому), є там трансжири.

"У нас, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються. Наприклад, замінник масла какао — це гідрогенізований жир, але споживач про це навряд чи знає", — підкреслила Сидоренко.

Експерти заявили, що після прийняття вищезазначеного законопроекту, ціни в Україні зростуть. В першу чергу, подорожчають цукерки, кондитерські вироби і хліб.

Як повідомляв раніше портал "Знай.Ua", в Україні зростуть ціни на хлібобулочні вироби. Цю інформацію повідомив Олексій Дорошенко, генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж, пише Свідок.