Молоко - перший продукт, який пробує людина. Материнське молоко вважається синонімом міцного дитячого здоров'я. А як же бути з молоком, коли ти вже виріс? Пити чи не пити?

Яке молоко все ж варто пити: козяче, рослинне чи коров’яче? Чи варто додавати його до кави і чи такі шкідливі в молоці гормони?

На всі ці питання дає відповідь лікар-гастроентеролог Олексій Парамонов, та розвінчує міфи про молоко.

Міф 1: Рослинне молоко набагато корисніше, ніж натуральне

"Рослинне молоко" виготовляють з різних інгредієнтів: кокоса, горіхів, сої, вівса. Воно підходить тим, у кого непереносимість лактози, оскільки такий продукт її не містить. Втім, як і холестерину, хоча він в малих дозах навіть необхідний людському організму. Його небагато в тваринному молоці, але все ж він там є. Горіхове молоко досить калорійне, а ось вівсяне навпаки, його вибирають люди, які худнуть.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Міф 2: Чим старшою стає людина, тим менше їй слід пити молока.

Кальцій необхідний як дорослій людині, так і молодій, каже лікар-гастроентеролог. Всім відомо, що молочні продукти містять багато кальцію, який добре засвоюється. У молоці є вітамін Д. З віком у людей втрачається фермент, який допомагає засвоювати лактозу. Але якщо ваш організм справляється з цим, немає потреби відмовлятися від молочних продуктів.

Міф 3: Магазинне молоко шкідливе, воно поступається парному.

Насправді, покупне молоко чистіше, так як парне може бути заражене, якщо корова хворіє. Воно вимагає кип’ятіння або пастеризації. А магазинне молоко, до всього іншого, ще й нормалізовано. Тим не менш, якщо господар стежить за гігієною і здоров’ям своєї худоби, він отримає гарне і корисне молоко. Але, на жаль, у міському середовищі знайти його дуже складно.

Міф 4: Сучасне молоко містить багато антибіотиків і гормонів.

Насправді це не таке вже й поширене явище. Навіть якщо в молоці містяться гормони, вони ніяк не проявляться. Антибіотики використовуються тільки для лікування хвороби тварини. Але великий обсяг ліків може зіпсувати всю партію, тому виробники не стануть так ризикувати.

Міф 5: Не можна пити каву з молоком, оскільки ці два продукти вбивають корисні властивості один одного.

Вживання кави до трьох горнят в день для здорової людини навіть корисне. Немає ніяких підстав вважати, що молоко з кавою шкідливе. Проте все ж є виняток – рефлюксна хвороба.

Міф 6: Не потрібно пити молоко разом з солоними або кислими продуктами.

Сіль в принципі не є корисною, але в поєднанні з молоком ще шкідливішою вона не стане. Кислота ж "створожує" молоко, що все одно відбудеться в шлунку. Так що ніяких підстав говорити про шкоду їх сумісності немає.

Міф 7: Козяче молоко набагато корисніше, ніж коров’яче.

Насправді все це справа смаку. Ніякої принципової різниці в їх корисності немає. Є лише невеликий виняток – алергія на білок коров’ячого молока.