В Україні стрімко дорожчає головна національна страва – борщ. Тільки за останній місяць він додав у ціні майже 10%

Різко стрибнули в ціні основні інгредієнти гарячої страви. Причиною їх подорожчання називають сезонність, логістичні проблеми та негоду.

Аби зварити каструлю улюбленої страви мільйонів, потрібно викласти щонайменше близько 100 гривень. А щоб зробити борщ наваристим, доведеться викласти з гаманця ще більше грошей.

Скільки ж нині коштує борщовий набір.

Так, на базарах за кілограм свинини просять 90 гривень. Основа борщу - овочі - на ринках дорожчають повільно, але постійно. Продавці пояснюють це подорожчанням транспортних послуг та оренди.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дозволив українцям власноруч робити дуже важливу довідку: можна зекономити тиждень Грудневе підвищення пенсій: кому зроблять подарунок напередодні свят З 1 грудня платитимуть за пільговим тарифом: у кого зменшаться рахунки за світло У грудні пенсіонерам підкинуть грошенят: хто та скільки отримає
Показати ще



Аналітики тим часом підрахували загальну вартість страви. За останній місяць каструля класичного борщу стала дорожчою для українців більше ніж на шість гривень.

"За квітень вартість борщу зросла на 6,2 грн за каструлю. Серед всіх продуктів, які найбільше дорожчали в минулому місяці, була більшість складових борщу", - розповів генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

За прогнозом експертів, найближчим часом яловичина в Україні подорожчає ще на 10%. Свинина виросте в ціні менше - на 2-3%, іншими словами додасть на 2-4 грн за кілограм.

На базарах молоду капусту зараз продають по 28 гривень за кіло. Стару вже не знайти. Для борщу потрібні ще цибуля, морква, буряк і картопля. Стара картопля продається по 7 грн за кілограм, молода - по 35 грн. Молода цибуля обійдеться в 15 грн / кг, стара - 8 грн / кг. В цілому овочі для каструлі борщу обійдуться як мінімум в 50 гривень.

Таким чином, каструля борщу з невеликим шматком м'яса обійдеться господиням приблизно в 100 грн гривень. Якщо ж ви захочете, щоб борщ був більш наваристим, доведеться викласти ще більше грошей.

Зазначимо, що на початку минулого місяця за 4 літри борщу українці віддавали 87 гривень.

Як повідомляв портал "Знай.ua", експерти проаналізували купівельну спроможність населення – як виявилося, працездатну особу в місяць може дозволити собі витратити на продукти не більше 1423,7 гривень.

У той же час представники Міністерства охорони здоров'я для дорослої людини рекомендують суму приблизно в 1540 гривень (тобто 83% від рівня прожиткового мінімуму). Більше половини всіх витрат припадає саме на їжу