В Україні вже стрімко дешевшають, фрукти, що не може не радувати, а от ціни на овочі почнуть знижуватися тільки через місяць – коли з'явиться багато свіжих коренеплодів. Про це розповів директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

"Борщовий набір скоро подешевшає практично вдвічі за рахунок надходження на ринок свіжих овочів", – зазначив аграрний експерт.

При цьому, за його словами, чекати дешевого м'яса українцям не доводиться.

"Продовжить дорожчати яловичина, так як попит на неї постійно випереджає пропозицію, тому в найближчі два-три місяці можна очікувати стабільного зростання цін на неї ще на 10% (більше 150 грн/кг), свинина зросте в ціні менше — на 2-3%, або на 2-4 грн/кг, — сказав Дорошенко.

Нагадаємо, за прогнозами економістів вартість основних груп товарів в Україні в першому півріччі істотно зросте. Втім, деякі продукти подешевшають.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У спеціальному "інфляційному барометрі" фахівці визначили: курятина впала в ціні на 0,5% і коштує близько 91 гривні за кілограм. Свинина навпаки додала в ціні майже 8%, а яловичина – 14,5%. Дещо зросли в ціні овочі – буряк наполовину, картоплю-на 43%, а цибуля – на 20%. Незначне зниження торкнулося цукру, сала, макаронів і гречки.

Також портал повідомляв про те, що український клуб аграрного бізнесу проаналізував купівельну спроможність населення – як виявилося, працездатну особу в місяць може дозволити собі витратити на продукти не більше 1423,7 гривень.

У той же час представники Міністерства охорони здоров'я для дорослої людини рекомендують суму приблизно в 1540 гривень (тобто 83% від рівня прожиткового мінімуму). Більше половини всіх витрат припадає саме на їжу та алкогольні напої.

Як повідомляв портал "Знай.uа", держстат порівняв ціни на українське м'ясо в період з січня по березень цього року. Згідно з розрахунками, в березні подешевшали свинина і курятина.

Так, 1 кг курячої тушки подешевшав до 53,08 грн, а 1 кг курячого філе до 90,07 грн.

Вартість свинини також зменшилася. У січні українці платили за 1 кг продукту 110,2 грн, у березні — 109,8 грн. Таким чином, з початку року свинина незначно, але знизилася.

Поряд з цим в Україні досить відчутно подорожчала яловичина. У січні 2018 українці могли купити 1 кг продукту за 117,1 грн, а в березні за 112,1 грн. Тобто, з початку року вартість яловичини зросла на 5 грн на кілограмі продукту.