Українські та британські вчені знайшли в молоці однієї з областей нашої країни відлуння чорнобильської катастрофи. В ньому сильно перевищена доза радіації. Передає Clutch.

У деяких регіонах України молоко має надмірну радіоактивність, такий вердикт озвучили експерти Ексетерського університету та Українського науково-дослідного інституту сільськогосподарської радіології, повідомляє Independent. Об'єктом досліджень стало молоко і молочна продукція приватних ферм в Рівненській області. Вони зафіксували перевищення рівня вмісту радіоактивного з'єднання цезію у шести зразках з чотирнадцяти для дорослих, а для дітей — у восьми.

Природно, забруднення пов'язані з Чорнобильською катастрофою. Вчені стверджують, що якщо залишити все як є, люди будуть труїться радіоактивним молоком до 2040 року.

«Через 30 років після Чорнобильської катастрофи люди як і раніше піддаються впливу радіоактивного цезію з продуктами харчування, у тому числі молока, в регіонах України», — прокоментувала лікар Ірина Лабунська з Ексетерського університету.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Однак, ситуацію ще можна виправити. Експерти пропонують ряд заходів щодо зниження рівня радіації. Це, наприклад, введення Ферроцинома (цезиевого сполучного) коровам.

«Жителі цих сіл постійно піддаються радіоактивності, що становить небезпеку для кожної системи організму, особливо дитячого. Хоча рівень забруднення грунту в досліджуваних районах не дуже високий, радіоактивний цезій продовжує накопичуватися в молоці та інших продуктах», — розповідає Ірина Лабунська.

Як раніше повідомлялося на порталі "Знай.ua", українцям розповіли, чим небезпечний улюблений багатьма прохолодний квас, якщо його продають прямо з бочок.

З настанням спекотних літніх днів українці втамовують свою спрагу в тому числі квасом з бочок. Однак такий напій зберігається в умовах жорсткої антисанітарії, часто в них навіть заводяться хробаки. Про це розповів виконавчий директор Союзу споживачів України Максим Несміянов.

Фахівець стверджує, що у таких бочках квас може зберігатися 5-7 днів за умови збереження температурного режиму від 0 до 12 градусів. Але ніхто з продавців не дотримується цих умов і продають напій під прямими сонячними променями.