У неділю, 1 квітня, християни святкують Вербну неділю. Сьогодні віряни йдуть до церкви святити гілочки верби і приносять їх додому для захисту оселі, родинного добробуту та здоров'я рідних. Цей день називають Входом Господнім у Єрусалим, Вербною неділею, "шутковою" або "квітною" і відносять до дванадцяти головних християнських свят.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяВербна неділя – перше велике весняне свято, яке заявляє про пробудження природи, дає старт останньому тижню перед Великоднем – Страсному, Великому чи Білому, останньому тижню Великого посту.
ІСТОРІЯ ПАЛЬМИ ТА ВЕРБИ
Звичай зустрічати переможців або царів оваціями і радісними вигуками, тримаючи в руках пальмові гілки, зародився давним-давно в Єрусалимі.
За Біблією, саме цього дня, у 30-му році нашої ери, в Єрусалим в’їхав Спаситель, і все місцеве населення зустрічало Його з надією на швидке звільнення від римського ярма. Христос приїхав в місто верхи на віслюку, що на Сході означало мир (на коні в’їжджали завойовники). Його супроводжували вигуками: "Осанна синові Давидовому!" і вітали як месію, вистилаючи шлях Спасителя пальмовими гілками.
У нас же пальмові гілки замінили вербовими. Це одне з небагатьох дерев, яке найперше розпускається ранньою весною в Україні. Також верба з давно символізувала родючість, адже росте дерево біля води.
ТРАДИЦІЇ
У Вербну неділю вірячи йдуть до храму з гілочками верби в руках, їх освячують та приносять додому. вербу потрібно нарізати напередодні, у Лазареву суботу, до світанку. Хто не встиг цього зробити, можна купити у тих, хто подбав про це, або отримати в подарунок. Воістину чудодійних властивостей вербові гілочки набувають не під час їх придбання, а після освячення.
Повертаючись додому, люди могли по дорозі, зустріти тих, хто не був на службі, вони жартівливо б’ють освяченою вербою, бажаючи здоров'я та добробуту такими словами:
Верба б’є, не я б’ю,
За тиждень – Великдень!
Уже недалечко
Червоне яєчко.
Лоза б’є, не я б’ю,
За тиждень – Великдень!
Будь здоровий, як вода,
І багатий, як земля!
СВЯТКУВАННЯ
Оскільки ще тиждень до Великодня та триває піст, святкують цей день скромно, без зайвих надмірностей.
Цього дня допускається риба і трохи червоного вина. Будь-які пісні страви: вареники, млинці, овочеві та грибні страви, запіканки і бабки, інші наїдки і напої (компоти, киселі, кваші, узвари тощо) треба готувати заздалегідь, у свято цього робити не можна. Потрібно постаратися відійти від суєти, зайнятися своїм духовним розвитком, присвятити час молитвам і спасенним бесідам, очиститися духовно, помолитися і підготуватися до Страсної седмиці.
Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", синоптики розповіли, якої погоди слід чекати українцям наступної неділі на Великдень.
Вже за тиждень православні в усьому світі відзначатимуть одне з найголовніших та найвеличніших свят – Великдень. Цього року католицький Великдень святкують 1 квітня, а православний – 8 квітня. В Україні існують свої традиції та звичаї в народі. Зокрема немалу увагу люди приділяють святковому столу та стравам, які прийнято готувати до цього дня. Українцям нагадали, що обов’язково має бути на святковому столі.