До нашої галактики Чумацький Шлях повільно наближається галактика Андромеди. скоріш за все, їх неминуче зіткнення матиме руйнівні наслідки для життя, але очікувати його слід зовсім нескоро — приблизно через 4 мільярди років. Але деякі наслідки помітні вже зараз — гало від далекої галактики вже дійшло до нас, що дозволяє вченим краще дослідити межі нашої власної домівки.

Читайте Знай в Google News!

Джерело: науково-популярне видання New Atlas.

Кожну галактику оточує хмара газу і плазми, відоме як газове гало. Ця хмара в рази більше галактичних дисків.

Більш-менш докладну карту гало галактики Андромеда допоміг створити спектрограф COS космічного телескопа Хаббл. Газове гало сусідньої галактики поширилося настільки, що вже знаходиться на півдорозі у напрямку до нашої галактики Чумацький Шлях. Фактично гало Чумацького Шляху вже входить в зіткнення з ореолом Андромеди.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.
Галактика, фото: NASA/ESA/the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration/Evans A.

Картографія гало галактики Андромеди показала, що ореол відходить від зірок галактики на видалення від 1,3 до 2 млн світлових років. Також з'ясувалося, що гало являє собою двошарове утворення з динамічним ядром і спокійним, але більш гарячим зовнішнім шаром. Динаміка внутрішнього шару, як вважають вчені, залежить від діяльності наднових в диску галактики. Вони, як передбачається, забруднюють внутрішній шар своїми викидами під час вибухів. Ця оболонка менше і простягається на півмільйона світлових років від галактики.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, вчені попередили про гігантський астероїд, який з величезною швидкістю наближається до Землі.

Як раніше повідомляв портал Знай.uа, крилаті монстри з Нібіру перелякали людей до смерті.

Портал Знай.uа писав, що вчені попередили про неминучий мотрошний процес, який поглине Землю.