Упродовж останніх кількох місяців гостро постає питання того, щоб закрити небо над Харківською областю. Чому ж влада досі це не зробила, незважаючи на обстріли.

Нову заяву зробив президент України Володимир Зеленський у своєму новому інтерв'ю для порталу "Українська правда".

За його словами, справа зовсім не в грошах, адже зараз Україна може знайти кошти, щоб убезпечити небо Харківської області від російських ракет. Вся справа у виробництві цих систем.

Володимир Зеленський, фото: ОПУ
Володимир Зеленський, фото: ОПУ

"Підсилити ППО можна, тільки придбавши нові комплекси. І це питання не грошей, хоча це великі гроші: від $0,5 млрд до $2 млрд. Але гроші знайти ми можемо. Тут питання країн-виробників. Є США, Ізраїль, є спільна компанія німецько-французько-італійська, вони випускають комплекси середньої дальності дуже непогані", – розповів президент.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Далі гарант зазначив, що незабаром в Україні мають з'явитися комплекси малого радіусу дії, і мова про NASAMS від американських партнерів, а також IRIS-T від Німеччини. Вони сильно допоможуть у захисті українського неба, і убезпечили б трохи Харків і область.

NASAMS, фото: скріншот із відео
NASAMS, фото: скріншот із відео

"Партнери хочуть нам допомогти, але свої готові комплекси віддати не можуть, а лише зробити нові. Тому чекаємо. Ізраїльтяни могли б допомогти нам. Але з ними складніше", – пояснив президент.

ППО IRIS-T, фото з вільних джерел
ППО IRIS-T, фото з вільних джерел

Однак, коли саме це станеться, поки що складно передбачити. Вся складність ще полягає в тому, що Харків перебуває недалеко від російського кордону, звідки й запускаються ракети. Тобто з моменту запуску до удару минає занадто мало часу.

Нагадаємо, що нова загроза на передовій: іранські БПЛА "Shahed-136" вже знищують українську техніку, не варто недооцінювати

Раніше повідомлялося, що Олексій Арестович про те, як візит Ненсі Пелосі до Вірменії став ще одним ударом для путіна.

Також, вдалий контрнаступ ЗСУ на Харківщині: як нові стандарти допомагають трощити ворога