Правозахисник Олексій Прянишніков розповів про те, як українку Ірину з Харкова у травні 2022 року вивезли автобусом до Білгорода, де вона потрапила до "пункту тимчасового тримання", а потім рік піддавалася каральної психіатрії, оскільки відмовлялася отримати громадянство РФ.

У меддокументах їй тоді написали, що вона нібито опинилась у країні-агресорі, бо приїхала до родичів. Але сама вона каже, що нікого там із знайомих немає. Через відмову повідомляти "відомості", її відправили до психіатричної лікарні (Білгород), де вона пробула до 10 серпня, потім її перевели в Енгельс.

психлікарня, скріншот з відео
психлікарня, скріншот з відео

Як ще виявилося, її напихали нейролептиком "галоперидол", який використовується в лікуванні шизофренії ще з часів СРСР. Складно було ще й тому, що Ірина не мала з собою жодних українських документів. Тому її шантажували, нібито якщо отримає російське громадянство, то буде випущено із лікарні.

Син Ірини 5 місяців її шукав, доки не знайшов, у вересні 2022 року. Але виїхати до РФ не міг через воєнний стан. Лише на початок 2023 року правозахисники змогли домогтися "побачення" з Іриною у психіатричній лікарні. І вже надвечір 23 лютого, до роковин повномасштабної війни - вона опинилася в Харкові, де зустрілася із сином після 10 місяців розлуки.

Популярні новини зараз
"Росія може навіть...": коли закінчиться війна на думку математиків, тарологів та віщунів Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Українка, врятована з психіатричної лікарні, фото: Telegram
Українка, врятована з психіатричної лікарні, фото: Telegram

Нагадаємо, російські нелюди розстріляли беззбройного українця за слова "Слава Україні": свої злочини зняли на відео

Як повідомляв "Знай.uа", 5-річний Петрович з фільму Комарова "Рік" знайшов маму, що загубилася: "Її били..."

Знай.uа писав, російський танк дістався Берліна, але є "нюанс": німці можуть не боятися