Підвищений артеріальний тиск, або гіпертонія, став однією з найпоширеніших проблем сучасного суспільства. Проте цю ситуацію можна контролювати, якщо внести зміни у спосіб життя, пише Eatingwell.

Тиск. Фото: скрін youtube
Тиск. Фото: скрін youtube

Брюссельська капуста

Дієтолог Амбразія Саблетт радить частіше додавати до раціону заморожену брюссельську капусту. Вона містить багато клітковини, заліза, вітаміну К і калію - речовин, що підтримують здоров’я серця та нормальний артеріальний тиск.

Дослідження показують, що хрестоцвіті овочі знижують ризик серцево-судинних захворювань, а калій, який у них міститься, допомагає компенсувати надлишок натрію та покращує стан судин. Крім того, клітковина капусти сприяє зниженню рівня холестерину, а вітамін К зміцнює артерії та регулює засвоєння кальцію.

Популярні новини зараз
Гороскоп на сьогодні 19 жовтня: фінанси тельців, спілкування левів та борги скорпіонів В Україні запустили нову систему для військового обліку: що зміниться Правило трьох місяців: чи зникне розшук ТЦК автоматично за строком давності Нова система освіти: 12-річне навчання та обов'язкові предмети
Показати ще

Шпинат

Цей продукт по праву вважається незамінним для здоров’я серця. Шпинат багатий калієм і магнієм - мікроелементами, що допомагають знижувати тиск. Калій виводить надлишок натрію та розслабляє судини, а магній регулює їхній тонус, покращує кровообіг і зменшує навантаження на серце.

Також шпинат містить природні нітрати, з яких в організмі утворюється оксид азоту - сполука, що розширює судини та покращує кровотік.

Заморожений шпинат, кадр з відео
Заморожений шпинат, кадр з відео

Брокколі

Броколі - це джерело вітаміну С, клітковини та антиоксидантів, які захищають судини. Дієтолог Анна Альфред зазначає, що клітковина допомагає знижувати рівень "поганого" холестерину, який сприяє утворенню бляшок в артеріях і підвищує ризик інсульту.

Антиоксиданти, що містяться в броколі, зменшують запалення та запобігають звуженню судин, тим самим допомагаючи уникнути підвищення тиску.

Цвітна капуста

Цей овоч багатий клітковиною та вітаміном С. Клітковина покращує травлення, допомагає контролювати вагу й таким чином знижує ризик розвитку гіпертонії. Вітамін С діє як потужний антиоксидант, захищаючи організм від запалень, атеросклерозу та високого артеріального тиску.

Цвітна капуста зображення
Цвітна капуста. Фото: Matthias Böckel із сайту Pixabay

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.