Адвокат Андрій Карпенко пояснив, що чоловік, який має трьох дітей віком до 18 років, може претендувати на відстрочку від мобілізації, навіть якщо ці діти народжені в різних шлюбах. Це положення прописане в українському законодавстві, яке передбачає, що чоловіки та жінки, на утриманні яких перебувають троє або більше дітей до 18 років, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Карпенко наводить приклад, коли двоє дітей від першого шлюбу проживають з матір'ю, а чоловік продовжує виконувати свої обов'язки по утриманню через сплату аліментів. Він підкреслює, що правовий статус батьків не змінюється через розірвання шлюбу або окреме проживання.

Діти. Фото Freepik
Діти. Фото Freepik

Батьки зберігають однакові права та обов'язки щодо виховання та утримання своїх дітей, навіть якщо вони більше не перебувають у шлюбі. Законодавство визначає, що розірвання шлюбу не звільняє батьків від обов’язків по відношенню до дітей.

Навіть якщо діти живуть з іншим з батьків або передані на виховання іншим особам, обов'язок батьківського піклування залишається. Утримання дитини до досягнення нею повноліття є обов’язком батьків.

Популярні новини зараз
Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро" Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні Доплата 944 грн: хто з пенсіонерів може розраховувати на допомогу
Показати ще

Батьки з дітьми / фото: Знай.ua
Батьки з дітьми / фото: Знай.ua

Це може здійснюватися за взаємною домовленістю у формі грошової чи натуральної допомоги, або за рішенням суду, коли аліменти можуть бути визначені як частка від доходу батька або як фіксована грошова сума.

Таким чином, чоловік, який має троє дітей до 18 років, навіть якщо діти проживають з різними батьками, має право на відстрочку від мобілізації. Обов'язок утримання всіх трьох дітей, незалежно від того, з ким вони живуть, надає йому таке право.

Батьки
Батьки

Наприклад, якщо у чоловіка двоє дітей від першого шлюбу проживають з матір’ю, а ще одна дитина народжена в другому шлюбі, він все одно має право на відстрочку, оскільки залишається відповідальним за утримання всіх трьох дітей.

Нагадаємо, ТЦК не залишить вас в спокої навіть за кордоном: ухилянтам не сховатись від штрафів

Раніше ми писали про те, що повістки приходитимуть швидше: Кабмін підписав указ

Вам буде цікаво дізнатися ухилянтів поставлять у жорсткі рамки: викрутитися не вийде