Парламент ухвалив у першому читанні законопроект, який дає чиновникам-корупціонерам шанс "відкупитися" від покарання. Суми відкупних можуть змінюватись від 200 тисяч до 200 мільйонів гривень. Але це ще не все – чиновники зможуть зберегти свої посади та не розкривати своїх спільників.

Автори законопроекту стверджують, що він натхненний світовим досвідом. В інших країнах корупціонери можуть отримати м'якше покарання, якщо здадуть своїх спільників.

Однак в Україні пропонується просто платити і уникати відповідальності, не розкриваючи зв'язку зі злочинними схемами.

Корупція в УЗ
Корупція в УЗ

Наприкінці комітету ВР з антикорупційної політики вказується, що проект може містити корупційні ризики. По суті законопроект дозволяє підозрюваним у корупції отримати більш м'яке покарання, навіть частково відшкодувавши збитки, але без необхідності розкривати інформацію про інших злочинців.

Популярні новини зараз
"Посилення силової мобілізації": адвокат пояснив, чим обернуться повістки від "Укрпошти" Росія готує нові обстріли: цілитимуться по ядерних об'єктах України "Вони для мене - сцикуни": прикордонник, так ненавидить "ухилянтів", що купив собі квартиру та будинок В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат
Показати ще

Реакція антикорупційних органів та депутатів

Незважаючи на критику, законопроект було ухвалено у першому читанні. За нього проголосували 231 депутат із 450, переважно з президентської партії "Слуга Народу".

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) та Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) виступили проти такої версії закону. Вони вважають, що викриття організаторів злочинів має бути обов'язковою умовою зниження покарання.

Депутат Дмитро Гурін вибачився за свій голос та пообіцяв проголосувати проти у другому читанні. У той же час, він не відкликав свого голосу, що ставить під сумнів його щирість.

Пост депутата Дмитра Гуріна / фото: скриншот Х
Пост депутата Дмитра Гуріна / фото: скриншот Х

Інші депутати, такі як Олексій Жмеренецький, також стверджують, що документ потребує значних виправлень та сподіваються, що недоліки будуть усунені до другого читання.

Майбутнє законопроекту

Заплановано засідання комітету з правоохоронної діяльності за участю вищого керівництва Міністерства юстиції, НАБУ та САП, щоб обговорити необхідні зміни.

Законопроект поки що перебуває на стадії доопрацювання, і його остаточна версія вирішуватиме, наскільки ефективно він боротиметься з корупцією, чи, навпаки, легалізує її.

Нагадаємо, депутати стали на захист корупціонерів: можна безкарно красти вагонами

Раніше ми писали про те, що українці хворітимуть за новими правилами: у МОЗ анонсували зміни у видачі лікарняних

Крім того, Знай.ua повідомляв, уряд допоможе жінкам, які вирішили почати з "чистого листа": на це виділять певну суму грошей