Кожен військовослужбовець може розраховувати до 30 днів відпустки на рік. Цю відпустку можна розділити на кілька частин, але одна з них має бути не менше ніж 15 днів. Раніше відпустку могли дати максимум на 15 днів, але тепер можна взяти більше, якщо обстановка дозволяє.

Про це розповіли в Армія Inform.

Чи можуть відмовити у відпустці? Так, таке можливе. Наприклад, якщо у підрозділі на службі перебуває менше 70% особового складу, командири можуть відмовити у відпустці, щоб не послабити боєздатність.

Також, якщо одразу багато людей хочуть у відпустку, доводиться обирати, кого відпустити першими. Зазвичай дають відпустку по черзі, щоби не порушувати роботу підрозділу.

Військові, фото: ЗСУ
Військові, фото: ЗСУ

Популярні новини зараз
Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине Яйця їм наші не підходять: ще одна країна просить про заборону продуктів з України В Україні "заморожують" виплати на 3 роки: як зміниться реальний розмір пенсій та зарплат Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні
Показати ще

Якщо відпустку таки не погодили, юристи рекомендують робити копії рапортів із датою та підписом одержувача, щоб потім можна було оскаржити відмову. Але на практиці це не завжди працює. Можливо, використання програми «Армія+», де можна буде подавати рапорти онлайн, спростить цей процес.

Відпустка за сімейними обставинами

Цей вид відпустки можна взяти до 10 днів у разі важливих сімейних справ або інших поважних причин. При цьому зарплата зберігається. Потрібно тільки пояснити в рапорті, чому відпустка потрібна, і додати відповідні документи, якщо це можливо.

Важливо знати, що час, необхідний для поїздки до місця відпустки та назад у межах України, не входить у ці дні. Тобто, якщо на дорогу туди-назад йде дві доби, їх додадуть до загального часу відпустки.

Військові у густому лісі: скрін з відео
Військові у густому лісі: скрін з відео

Відпустка за знищену техніку

Це новий вид відпустки, яку запровадили нещодавно. Якщо військовий знищив ворожу техніку, може отримати до 15 додаткових днів відпустки. Цю відпустку можуть дати не лише тому, хто знищив техніку, а й тим, хто допомагав у цьому. Головне, щоб знищення техніки було підтверджено.

Відпустка за знищену техніку / фото: Армія Inform
Відпустка за знищену техніку / фото: Армія Inform

Відпустка після звільнення з полону

Якщо військового було звільнено з полону і вирішило продовжити службу, йому можуть надати 90 днів відпустки, щоб він відновився.

Відпустка на лікування

Військовим надається відпустка для лікування за медичними показаннями. Тривалість такої відпустки залежить від укладання лікарів, але вона не може перевищувати 12 місяців.

Відпустки для колишніх засуджених

Є категорія військових, яких умовно достроково звільнили з в'язниці і вони пішли на службу. Вони можуть брати відпустки за сімейними обставинами, але не основну щорічну відпустку.

Невикористані відпустки

Якщо військовий не зміг використати свою відпустку через війну, він зможе взяти її пізніше, після закінчення військового стану. Можна об'єднати відпустки, але їхня загальна тривалість не повинна перевищувати 90 днів. Також можна отримати компенсацію за невикористану відпустку під час звільнення.

Нагадаємо, ТЦК припинять ходити вулицями та видавати повістки: у Міноборони розповіли ідеальний сценарій

Раніше ми писали про те, щоб підете служити недалеко від будинку: хто зможе вибрати посаду і місце у ЗСУ

Крім того, Знай.ua розповідав про безкоштовні поховання та нові правила для сімей загиблих: яку допомогу дає держава