У липні в Україні спека побила рекорди практично по всій країні – від Житомира до Харкова та Чернігова до Києва. Аномальна спека охопила Україну, як і більшість Європи, і стала справжнім випробуванням для всіх.

Особливо було складно, коли електрики немає через обстріли та руйнування, а кондиціонери включати не радять.

У Києві за липень зареєстрували 13 температурних рекордів, а у Харкові – п'ять, повідомляє ВВС. Навіть вода у Дніпрі досягла 29 градусів, що стало найтеплішим показником за всю історію спостережень.

Літо у Львові
Літо у Львові

Популярні новини зараз
90 днів спокою: які нові правила чекають на військовозобов'язаних Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине Росія готує нові обстріли: цілитимуться по ядерних об'єктах України Здеруть не лише за комуналку: українцям встановили додаткову плату за житло
Показати ще

Кліматологка Світлана Бойченко пояснила, що таке літо може бути як випадковістю, так і результатом змін клімату. Хоча ми живемо в епоху глобального потепління, це не означає, що щоліта буде таким спекотним. Бували подібні спекотні місяці і минулого, наприклад, у 70-х роках та у 2007-му. Але передбачити, коли станеться така аномалія, неможливо.

Зазвичай найспекотніші дні в Україні випадають на другу половину липня та початок серпня, але цього року спека почалася вже у червні і досягла піку у липні. Поки південні повітряні маси з пустель Середньої Азії та Сахари панують над Європою, і якщо їх не усуне прохолодне повітря з Атлантики, спека може тривати до кінця літа.

лето на вднх
лето на вднх

Інтенсивний прихід теплого повітря з півдня – аномалія, якої вчені поки що не можуть пояснити. Вона також призводить до посухи та відсутності опадів. Але після такої спеки можуть прийти сильні зливи та шторми, коли за один раз випадає місячна норма опадів.

Цікаво, що цього року були рекордно теплими не лише літо, а й весна восени. Квітень і вересень виявилися найтеплішими за останні 140 років. Вчені пов'язують це з приходом теплих повітряних мас із півдня, що знову стало аномалією, яку важко передбачити.

Нагадаємо, асфальт плавитиметься під ногами: в Україну знову повернеться спекотна погода

Раніше ми писали, температура – ​​38, і півроку боліла голова: українець отримав пошкодження мозку через укус кліща

Крім того, Знай.ua повідомляв, учені знайшли "живих мерців" у космосі і дізналися, чому вони такі