Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Елла Лібанова поділилася своїми спостереженнями про зміни на ринку праці в Україні в умовах війни. Раніше в Україні був поширений ейджизм — дискримінація за віком, коли вакансії часто орієнтувалися на молодих людей, зокрема тих, кому було менше 45 років, а інколи навіть менше 35.
Ці обмеження ставали проблемою для людей старшого віку, які часто мали труднощі з пошуком роботи. Однак зараз ситуація змінилася. Через війну та відтік великої кількості людей з країни, на ринку праці відчувається брак робочої сили.

Пенсіонер працює за ноутбуком
Пенсіонер працює за ноутбуком

Це призвело до змін у підході роботодавців. Вони тепер активніше наймають пенсіонерів, оскільки ці працівники не підлягають мобілізації, що стало додатковим плюсом для роботодавців у ситуації, коли нестача робочої сили є критичною.

Елла Лібанова
Елла Лібанова

Лібанова пояснила, що ринок праці тепер підлаштовується під нові умови. Раніше роботодавці могли диктувати умови і відбирати кандидатів за віком, але тепер, коли багато людей поїхали з країни, ситуація змінилася, і старші працівники стали більш затребуваними.

Також наш портал інформував, що потрібно знати, щоб забезпечити собі безбідну старість: способи примноження пенсії

Раніше Знай.ua стало відомо про те, що чому 70% українців отримують пенсії нижче за рівень бідності: чи планують з цим щось робити

Популярні новини зараз
"Заморозки не буде": відома тарологиня відповіла, коли припиняться обстріли, і якою буде осінь 2024 Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Вам буде цікаво дізнатися пенсіонери залишаться без надбавки: кому не дадуть обіцяний "бонус" до пенсії