Дмитро Лубинець, уповноважений Верховної Ради з прав людини, нещодавно порушив важливе питання про так званий "паперовий тероризм".

Що таке? Деякі громадяни почали масово закидати держоргани запитами на інформацію, щоби просто перевантажити систему. І це стає серйозною проблемою.

Зловживання громадянами таким правом, як повідомив омбудсмен у своєму Facebook, коштує бюджету 46 мільйонів гривень.

Черги у ТЦК / фото: Facebook
Черги у ТЦК / фото: Facebook Яна Доброносова

За словами Лубинця, з кінця 2023 року кількість таких зловживань зросла. Групи людей свідомо створюють велике навантаження на державні установи, щоб вони витрачали час та ресурси на опрацювання тисяч запитів.

Популярні новини зараз
Нижче вже не буде? Озвучено курс долара на кінець осені Українцям дозволили не платити військовий збір: кого омине Найталановитіші люди народжуються під цими знаками Зодіаку: які 3 сузір'я вирішують усе Вам тут не раді: європейська країна створює біженцям люті умови – залишитись зможуть одиниці
Показати ще

Це не тільки відволікає держслужбовців від їхньої основної роботи, а й ставить під загрозу їхню здатність виконувати свої обов'язки, особливо в умовах воєнного стану.

Ось як це виглядає:

  • Обробка одного запиту: на це потрібно в середньому 10 годин для працівників держорганів та 4,8 годин для співробітників місцевого самоврядування.

  • Вартість обробки запитів: це коштує близько 12 мільйонів гривень.

  • Обробка одного звернення: працівники держорганів витрачають це у середньому 9 годин, а співробітники місцевого самоврядування – 5,5 години.

  • Загальна вартість обробки звернень становить понад 46 мільйонів гривень.

документи
документи

Лубинець каже, що це не просто марна трата часу та грошей. Таке масове зловживання правом на отримання інформації створює додаткове фінансове навантаження на державний бюджет та відволікає держоргани від вирішення найважливіших завдань.

На його думку, потрібно терміново реагувати на цю проблему та розробляти заходи, щоб запобігти подальшим зловживанням.

Нагадаємо, як боротися за свої права, якщо інфляція зростає, а зарплата немає

Раніше ми писали про те, що ккраїнський прокурор носить костюми "Янукович-стайл", але платить за все мама: модник чи все-таки корупціонер

Крім того, Знай.ua повідомляв, що військові зможуть звільнитися після 36 місяців служби: що ще змінить новий законопроєкт