В Україні вірус гарячки Західного Нілу віднесений до I групи особливо небезпечних захворювань. Згідно з міжнародними стандартами ВООЗ, він належить до IV групи ризику. Це захворювання, яке може спричинити серйозні ускладнення, і його передають комарі, що інфікуються від птахів.

У Києві з початку літа цього року зафіксовано 17 випадків захворювання на гарячку Західного Нілу. Зокрема, три з цих випадків завершилися смертю хворих через важке ускладнення – менінгоенцефаліт.

Комар, скріншот
Комар, скріншот

Директорка Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург повідомила, що всі пацієнти потребували стаціонарного лікування через важкість їхнього стану.

Симптоми захворювання починаються раптово з ознобу і різкого підвищення температури тіла, що супроводжується інтоксикацією. Гарячковий період триває від 2 до 6 днів. У тяжких випадках можливий розвиток менінгіту або енцефаліту.

Популярні новини зараз
Доведеться перебиватися з хліба на воду: яку пенсію дадуть при зарплаті 8000 грн В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це" "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони
Показати ще

Специфічного лікування проти гарячки Західного Нілу наразі не існує; лікування є симптоматичним і проводиться під наглядом лікаря.

Комарі. Фото: Youtube
Комарі. Фото: Youtube

Основним джерелом вірусу в природі є птахи, зокрема перелітні, у крові яких вірус може циркулювати від 14 до 200 днів. Переносниками захворювання також можуть бути певні види комарів, які інфікуються під час харчування кров’ю і здатні передати вірус людині або тварині.

Хоча й рідко, можливе також контактне зараження через кров хворих тварин. Щоб зменшити ризики зараження гарячкою Західного Нілу, рекомендується встановити москітні сітки на вікна, використовувати репеленти і носити одяг, що покриває тіло, при відвідуванні парків та лісових зон.

Москітна сітка, скріншот: YouTube
Москітна сітка, скріншот: YouTube

Зниження температури повітря і зникнення комарів значно зменшують небезпеку зараження гарячкою.

Нагадаємо, Анджеліна Джолі зворушила серця багатьох людей: актриса опустилася на коліна перед хворим фанатом

Раніше ми писали про те, що задоволення чи біль? Навіть один кухоль пива провокує подагру

Крім того, Знай.ua повідомляв, втомлені та злі українці збунтувалися через "світлове шоу" в столиці вночі: YASNO спробували виправдатися