На внутрішньому ринку України з початку 2019 року ціни на тепличні овочі зросли на 20%.

Про це повідомляє "Хвиля".

Так, за кілограм огірків оптові продавці вже просять понад 40 гривень за кілограм, а кілограм помідорів обійдеться покупцям в 50-60 гривень.

У свою чергу аналітики розповіли, що на формування ціни найбільше впливає подорожчання енергоносіїв. Зокрема, у структурі ціни на тепличні овочі витрати на енергетичні ресурси складають більше 50% собівартості.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Найбільш популярними овочами залишаються помідори і огірки. Частка цієї продукції становить майже 93% від усіх вирощених тепличних овочів.

Експерти очікують, що в найближчі роки попит на тепличні овочі буде рости в середньому на 50% щорічно.

Разом з тим варто відзначити, що асоціація виробників молока висловила занепокоєння щодо зростання кількості підробленої молочної продукції на українських прилавках.

Факти продажу неякісного творогу вже зафіксовано в низці областей, останній випадок – на Миколаївщині.

"Зазвичай, такі "продукти-фейки" продають на вагу. Цей "НЕтворог" не викликає підозр у пересічного споживача: ніякого специфічного запаху, навіть приємний на смак, на додачу має дуже привабливу ціну – близько 40 грн за кілограм", - йдеться у повідомленні.

"Однак він не має ніякого відношення до молочного продукту, оскільки у його складі молочний білок замінено на рослинний. Через це фейковий творог не псується по кілька тижнів, ще одна несподіванка – він розчиняється у молоці", - кажуть у асоціації.

Експерти пояснюють, що для виробництва справжнього творогу необхідно 6-7 літрів молока, а для рослинного "достатньо" – 1,6-1,8 літрів.

Згідно з даними аналітичного відділу АВМ, в Україні спостерігається значне зменшення споживання молочних продуктів на внутрішньому ринку, яке не перевищує 50% фізіологічної потреби людини.

У асоціації сподіваються, що змінити ситуацію допоможе прийняття законопроекту 3043-1 "Про молоко, молочні та молоковмісні продукти", який вже схвалений Комітетом ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин.

Нагадаємо, влада підрахувала, скільки українці витрачають на комуналку.

Як повідомляв "Знай.ua", як за рік збідніли українці.

Також "Знай.ua" писав, скільки коштують українські та імпортні продукти.

Здорожчання продуктів - чому українці потерпають від росту цін?