Тривалий карантин на тлі пандемії коронавірусу негативно впливає на емоційний стан і психічне здоров'я людей.

Фахівці з американського університету Чепмена одними з перших провели дослідження, яке показало, як пандемія коронавірусу впливає на психічне здоров'я людей, передає "Радіо Свобода".

Були опитані більше 4 тисяч людей з яких 61% респондентів відзначили у себе високий рівень стресу. А 45 % учасників опитування розповіли, що відчували пригнічення або безнадійність.

За час карантину люди стали більше вживати шкідливої їжі, втратили мотивацію до спорту, а частим видом дозвілля став перегляд телевізора.

Ще одне дослідження, яке провели співробітники Центру біомедичних досліджень охорони Здоров'я Оксфорда і Національного інституту медичних досліджень, показало, що у 18% пацієнтів, у яких був позитивний тест на коронавірус, спостерігалися психічні розлади. Ці люди мали тривогу, депресію або порушення сну протягом трьох місяців після виявлення інфекції.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Як зазначив доктор медичних наук Олег Чабан , на психічне здоров'я людей впливають відразу два фактори: перший - це сам вірус SARS-СоV - 2 як реальна біологічна загроза, що негативно діє на центральну нервову систему, а також на головний мозок, другий фактор - стресо-психологічний, тобто ті ідеї, які поширюються навколо самої пандемії. Йдеться про безпорадність і страх захворіти.

"Я щодня приймаю пацієнтів і бачу, що на 50% зросла кількість людей, які мають депресії, тривожні стани. Стрімко зросла агресія, збільшилася кількість сімейних конфліктів", - зазначив Чабан.

Зараз зросла кількість конфліктів, бійок у маршрутках. Люди стали агресивно реагувати на прохання надіти маску.

За словами Олега Чабана, відомості, яким чином їх подають ЗМІ, лякають людей, а в страху неможливо здійснювати логічні вчинки.

"За один і той же період в Україні померло 5 000 пацієнтів від коронавірус і 50 000 онкохворих людей. Але страх у нас чомусь викликає перша цифра, тому що ми не володіємо збалансованою інформацією. COVID став об'єктом емоційно-стресової пандемії",- сказав Олег Чабан.

Щоб зберегти своє ментальне здоров'я, фахівці радять гуляти на природі, приділити увагу самоосвіті і дотримуватися інформаційної гігієни.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Нардепи "рознесли" введений Кабміном локдаун: за цей "треш" уряд може піти у відставку-розмови вже пішли

Як повідомляє портал «Знай.иа» Пандемія зірвала проведення саміту ЄС щодо Росії: довелося перенести

Також «Знай.иа " писав, що Карантин змусив українців відмовитися від найважливішого: на чому економлять люди заради виживання