В цьому році в Україні майже не росли ціни. За даними Держслужби статистики, інфляція за I квартал склала всього 0,7%. При цьому чимало товарів і послуги подешевшали. Але в другому кварталі, за оцінками економістів, на нас чекає набагато вище зростання цін.

ПРОДУКТОВИЙ КОШИК

Як видно з інфографіки, до п’ятірки позицій товарів, що найбільше подорожчали, потрапили сезонні продукти – фрукти і овочі. Саме на них найбільше з початку року зросли ціни: на овочі – в середньому майже на 10%, на фрукти – на понад 6%. Зростання цін на інші продукти, що найбільше подорожчали, скромніші – цукор зріс у ціні на 2,7% (близько 30 коп./кг), хліб – на 1,8% (наприклад, батон – на 20 коп.). Подорожчання сигарет – на 5,1% (1-3 грн за пачку в залежності від якості), пов’язане з плановим зростанням акцизів.

ТОВАРИ ТА ПОСЛУГИ

Набагато інтенсивніше як дорожчали, так і дешевшали промислові товари і, особливо, послуги.

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Найбільше зростання показала холодна вода і водовідведення: в середньому на 16,4% або в середньому по країні на 3 грн/куб. м. Подорожчав на 6,1% проїзд залізницею. На 1,9% тепер треба платити більше за послуги охорони здоров’я і на 12% – за дитячі садки. Нарешті, серед товарів щонайшвидше зростають ціни на автомобілі – 3,4%. У грошах це означає, що малолітражка середнього класу подорожчала приблизно на 10 тис. грн.

Найзначніше зниження цін за квартал – на природний газ – на 14,8%, що автоматично спричинило за собою зменшення тарифів на опалення і гарячу воду.

Економісти кажуть, що підвищення цін на овочі та фрукти – це сезонний фактор. Решта продукти дорожчали через зростання зарплат, перш за все – підвищення з 1 січня мінімальної зарплати. Також з цієї причини зросла собівартість промтоварів і послуг.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, що дозволять після ослаблення карантину в Україні, повний перелік.

Як повідомляв Знай. ua, українці на карантині знайшли розраду на AliExpress.

Також Знай. ua писав, що карантинні обмеження, які залишаються після 11 травня.