Відома українська телеведуча, журналістка Яніна Соколова звернула увагу своїх читачів і глядачів на те, що в країні назріла гостра проблема з медичними препаратами для хронічно хворих громадян. За її словами, у державному бюджеті проблеми з призначенням фінансування. Під загрозою опинилися сотні тисяч українців.

Про це Яніна Соколова повідомила на своїй сторінці в мережі Instagram.

Публікація Яніни Соколової, скріншот: Instagram
Публікація Яніни Соколової, скріншот: Instagram

"У нас дуже сумні новини. І це без перебільшення п*здець. Восени на пацієнтів зі смертельними і хронічними захворюваннями чекає армагедон. Пацієнтські організації України констатують: держава провалила програми закупівель медпрепаратів в 2020 році. Що це означає? Сотні тисяч пацієнтів по всій Україні, чиє життя безпосередньо залежить від ліків, можуть просто... померти. Завдяки активній та наполегливій багаторічній праці численних пацієнтських організацій держава на 2020 рік заклала рекордну суму бюджету на програми держзакупівель медикаментів - 10 млрд грн. Ці кошти є, але через жадібність, недбалість, а може просто непрофесіоналізм влади вони можуть просто пропасти... Ціною життя тисяч українців. А це онкопацієнти, новонароджені з вадами дихання, пацієнти з ВІЛ/СНІД, пацієнти з гемофілією та іншими захворюваннями, які потребують цих ліків щодня. Ми не знаємо повний перелік програм держзакупівель, на фінансування яких було виділено кошти, оскільки ця інформація приховується від громадськості? Чому так сталося? Для того, щоб укластися в строк поставки ліків вчасний процес закупівлі ліків повинен був початися ще в січні щодо заповнення і підписання основних документів. Зараз травень, документи готові, і все ще очікують підписання. Таким чином, навіть якщо просто завтра почнеться процес закупівлі, то ліки пацієнти отримають у найкращому випадку наступного року, адже процес закупівлі досить тривалмй і займає не менше 5-7 місяців (оголошення і проведення тендерів, узгодження та підписання договорів, планування поставок). Ліки у пацієнтів закінчаться вже у вересні. Тяжкохворі люди і їхні родичі вже зараз знаходяться в паніці, бо не знають, як і де шукати порятунок за кілька місяців. Що робити? Не мовчати. Пацієнтські організації закликають прем'єр-міністра Дениса Шмигаля і Офіс Президента України Володимира Зеленського втрутитися та вжити негайних заходів. Держзакупівлі провалено і єдиний спосіб врятувати людей зараз - звертатися по допомогу до міжнародних гуманітарних організацій.", - пише Яніна Соколова.

Українці почали активно коментувати нову публікацію Яніни: "Як ніби ви не знаєте, що це робиться спеціально. Яна, не клей дурня."; "Як так може бути, що держава витрачає гроші українців - бо у держави своїх грошей немає, це все гроші з податків громадян - і приховує від громадян, на що витрачаються ці кошти. Закупівлі ліків повинні бути прозорими, контролюватися якимись недержавними організаціями."; "Схожа проблема в діа- з інсулінами. Мряка".

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати
Показати ще

в лікарні, скріншот із відео
в лікарні, скріншот із відео

Варто нагадати нашим читачам, що прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що в середу, 20 травня, на засіданні Кабміну буде розглянуто черговий етап пом'якшення карантину. Зокрема, питання про відновлення роботи міського і приміського транспорту, готелів, проведення спортивних змагань та церковних служб.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, коли в Україні дозволять перельоти, у МОЗ заговорили про відкриття авіасполучення.

Як повідомляв Знай.uа Зеленський прозвітує за рік роботи на посаді президента, де дивитися прес-конференцію.

Знай.uа писав, в Україні знову пом'якшать карантин, коли запрацюють готелі, метро і дитсадочки.