Археологи знайшли рецепт пивоваріння 5000-річної давності у китайській провінції Шеньсі. Виявляється, що хміль у цьому регіоні спочатку почали використовувати для випивки, а вже потім для готування їжі.

За інформацією The Guardian, археологи знайшли посудини у Шеньсі, в яких виготовляли пиво. Вони вважають, що пивоваріння могло стати великим внеском у розвитку раннього суспільства. Обладнання для виготовлення пива китайці створили ще у 3400-2900 роках до нашої ери.

"Китайці почали готувати напої на основі бродіння ще 9 тисяч років тому. Сьогодні ми дізнались, що пиво народилось у Піднебесній приблизно 5 тисяч років тому. Таким чином врожай ячменю, який є головним інгредієнтом пива, в Китаї отримали на тисячу років раніше, ніж вважалося раніше", - розповів автор дослідження зі Стенфордського університету Ван Хоуцун.

Зараз дослідники вивчають посудини, з яких вироблялось пиво. Відомо, що його виготовляли в кілька складних етапів, а серед інгредієнтів були просо, сльози Іова, лілія, ямс, ячмінь та навіть коріння гарбузу. Однак вчені не можуть навіть припустити, яким був смак у давнього китайського пива.

Читайте також: 5 міфів про ГМО, які заважають нам спокійно харчуватись

Популярні новини зараз
Вийдуть на пенсію навіть без робочого стажу: кому з українок доступний несподіваний привілей Пенсіонерів ощасливлять допомогою: заплатять по 4000 гривень У всіх областях України: ТЦК запровадили важливі нововведення для військовозобов'язаних "Попереду кривава осінь": командир ЗСУ порадив українцям готуватись до найгіршого
Показати ще

До речі, медики постійно виявляють нові корисні властивості пива. Нещодавно стало відомо, що помірне вживання цього напою позитивно впливає на роботу серця.