Український омбудсмен Людмила Денисова сподівається обмінятися списками утримуваних українців і росіян зі своєю колегою з Росії Тетяною Москальковою.

Про це вона сказала за підсумками зустрічі з російським омбудсменом в Києві, пише Інтерфакс-Україна.

"Завтра, я сподіваюся, при нашій зустрічі ми обміняємося списками наших громадян на територіях України та Росії, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Будемо їх верифікувати", — уточнила вона.

Денисова додала, що сторони проведуть верифікацію і проводитимуть можливі зустрічі "для визначення механізмів їх повернення".

У свою чергу Москалькова додала, що сторони проведуть зустріч в Москві 16 липня.

Популярні новини зараз
Подивися уважно у трудову книжку: через ці "записи" українці залишаються без пенсії Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Читай Знай. ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

"Ми маємо намір провести повну ревізію списків громадян РФ і України, які перебувають на відповідних територіях Росії та України — в місцях позбавлення волі, і намітити план дій з надання їм гуманітарної допомоги", — уточнила вона.

Москалькова розповіла, що з російського списку щодо 50 громадян Росії 27 осіб перебувають у місцях позбавлення волі, з них 13 відбувають покарання, за 5 немає рішення апеляційних проваджень, за 8 особами немає рішення першої судової інстанції. Рішення суду першої інстанції не набрало законної сили відносно однієї людини, 23 людини з цього списку перебувають на волі.

Зараз в Росії і на території окупованого Криму незаконно утримують близько 70 українців.

Представники міжнародної спільноти, офіційні установи західних країн, відомі політики, культурні та громадські діячі неодноразово зверталися до Росії з вимогою звільнити Олега Сенцова, Володимира Балуха та інших українських політв'язнів. Росія досі відкидає всі ці заклики.

Крім того, в Росії утримують 24-х українських моряків, які були захоплені під час агресії в Азовському морі.

Нагадуємо, що путінські суди перейшли на новий рівень знущання над українськими моряками

Як повідомляв Знай.ua, США підтримали Україну й терміново звернулися до Росії

Також Знай.ua писав, російський корабель, який напав на наших моряків, знову увірвався у води України