У понеділок, 22 липня на брифінгу начальник слідчого відділу УСБУ в Дніпропетровській області Ігор Ена розповів про те, що працівники СБУ під час слідства на території ArcelorMittal у Кривому Розі виявили перевищення норм радіації. Про це повідомляє Укрінформ.

"При здійсненні відповідних замірів ми виявили радіацію, що перевищує санітарні межі для зазначеного підприємства", - сказав він.

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Судячи за його словами, виміри показали рівень радіації 4,4 мікрозіверта, що в десятки разів перевищує норму.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Ігор додав, що в СБУ отримали інформацію, що під час налагодження машини безперервного лиття були порушені вимоги радіаційної безпеки.

"За інформацією, наданою під час обшуку, машина знаходиться в неробочому стані, однак у відкритих інтернет-джерелах саме підприємство повідомляє про запуск цієї машини і є відповідний відеозапис. Крім того, на самій машині були виявлені сліди її експлуатації", - зазначив начальник слідчого відділу.

Також доповнив, що під час обшуків співробітники підприємства перешкоджали справі і не давали можливості оглянути технічну складову іонізатора.

"Співробітники СБУ виявили внесені передбачені конструкцією зміни. Звичайним металом було покрите джерело випромінювання, щоб фон став до норми", - сказав Ена.

Проти ряду співробітників комбінату порушено кримінальну справу за звинуваченням у экоциде. За результатами обшуку була вилучена машину безперервного лиття заготовок №3 і окремі елементи обладнання.

Нагадаємо, що у зоні ЧАЕС досі небезпечно.

Як повідомляв портал Знай.ua, людство атакував новий радіоактивний пекло.

Також портал Знай.ua писав, що ліквідатор аварії на ЧАЕС оголосив голодовку під будівлею міськради Полтави.